00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
4 dk
HABERLER
12:01
5 dk
YAPAY ZEKA GÜNLÜĞÜ
14:05
54 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
3 dk
HABERLER
19:00
14 dk
HABERLER
07:00
6 dk
HABERLER
09:00
6 dk
YERİ VE ZAMANI
Güçlü Özgan'la Yeri ve Zamanı
09:06
113 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
11:00
1 dk
DÜNYA HABERİ
Dünyadan öne çıkan başlıklar
11:06
22 dk
PARANIN HAREKETİ
Ekonomide neler oluyor?
11:21
20 dk
ENERJİNİN SEYRİ
Enerji sektöründe öne çıkan başlıklar
11:45
20 dk
GÜN ORTASI
Okan Aslan'la Gün Ortası
12:05
85 dk
HABER MASASI
Selin Yazıcı, Ebru Dönmez ve Serkan Baştımar'la Haber Masası
13:30
35 dk
HAFTANIN KEYFİ
Serhat Ayan'la Haftanın Keyfi
14:05
55 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
15:00
1 dk
ÇALIŞMA HAYATIM
Melis Elmen'le Çalışma Hayatım
15:05
55 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
16:00
1 dk
EKSEN
Ceyda Karan'la Eksen
16:01
89 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
17:30
1 dk
YOL ARKADAŞI
Mustafa Hoş'la Yol Arkadaşı
17:33
87 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
19:00
1 dk
BÖLGENİN KALBİ
Ceyhun Bozkurt'la Bölgenin Kalbi
19:05
84 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920
YAŞAM
Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.

Avokadoya talep arttı: Son beş yılda 3 kattan fazla üretim artışı

© WikipediaAvokado
Avokado - Sputnik Türkiye, 1920, 28.05.2022
Abone ol
Avokadoya talep artınca üretim alanı genişledi. Antalya Tarım ve Orman Müdürü Karaca, kentte son 5 yılda avokado üretimi 3 kattan fazla arttığını söyledi.
Yaş sebze, meyve üretiminde söz sahibi olan Antalya'da ürün çeşitliliği her geçen yıl artıyor. Mangodan ananasa, papayadan kamkata, ejder meyvesinden passifloraya kadar 30'un üzerinde tropikal meyvenin de yetiştirildiği kentte, avokado üretimi son yıllarda ciddi miktarda artış gösterdi.
Üretim artışında hem avokadonun ekonomik getirisinin yüksek oluşu hem de talepteki artış belirleyici oldu. Türkiye'nin 9 bin ton olan avokado üretiminin 7 bin tonu Antalya'da yapılıyor.

Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, Türkiye'de avokado yetiştiriciliğine ilk olarak Alanya, Gazipaşa ve Anamur bölgesinde başlandığını söyledi.

Üretim alanı 21 bin dekara çıktı

Son yıllarda avokado tüketiminin gerek Türkiye'de gerekse dünyada arttığını dile getiren Karaca, Antalya'daki üretim alanının da 21 bin dekara çıktığını ifade etti.

Çiftçilerin üretim planı yaparken katma değeri yüksek ve daha fazla tercih edilecek ürünlere yöneldiklerini belirten Karaca, "Kentte son 5 yılda avokado üretimi 3 kattan fazla arttı. Meyve vermeyen bahçelerde çok fazla avokado fidanı toprakla buluştu. Önümüzdeki yıllarda da üretimin artacağını gözlemlemekteyiz." dedi.

Karaca, avokadonun diyet listelerine girdiğini, bunun da ürüne talebin artmasında etkili olduğunu söyledi.

Avokadonun açık alanda yetiştiğini ancak bazı yerlerde örtü altında da üretime başlandığını anlatan Karaca, seralardaki üretimde de verimli sonuçlar alındığını dile getirdi.
Türkiye'de en fazla avokado üretiminin Antalya'da yapıldığına işaret eden Karaca, şöyle konuştu:

"Şu anda 2 bin 100 çiftçimiz ekonomik anlamda avokado üretimi yapıyor. Ülkemizde yaklaşık 9 bin ton avokado üretimi var ve bunun 7 bin tonu Antalya'da yetiştiriliyor. İhracatı da yapılıyor ama aynı zamanda ithalatı da yapılan bir meyve. Bu açıdan önceliğimiz kendi ihtiyacımızı karşılamak. İhracatı az olsa da önümüzdeki yıllarda üretimin hızla artmasıyla avokado önemli bir ihracat ürünümüz olacak."
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Üretme ve İşletme Bölüm Başkanı Dr. Süleyman Bayram da avokadonun ticari değerinin daha da artacağını söyledi.

Yaklaşık 7-8 yıl sonra Türkiye'de avokado üretiminin 30 bin tonlara ulaşabileceğini ifade eden Bayram, "Avokado ekonomik değeri yüksek bir ürün. Üretim noktasında Akdeniz bölgesinde domates ve biberden sonra avokado üçüncü sıraya yerleşebilir. Eğer avokado ciddi anlamda yayılırsa güzel paralar kazanılacaktır." dedi.

Tropikal Meyve Üretim ve Pazarlama Kooperatifinin kurucusu Tahir Kısaarslan da avokadoda alternatif tüketim üzerine çalışmalar yaptıklarını, bunlardan birinin de dondurma olduğunu belirtti.
Avokado dondurmasının tüketiciler tarafından beğenildiğini dile getiren Kısaarslan, dondurmayı coğrafi işaret olarak tescil ettirmek için çalışma yaptıklarını söyledi.

Kısaarslan, avokadonun sıvı yağ, şampuan ve krem üretiminde kullanımının yaygınlaşmasını sağlamak, çekirdeğini de ekonomiye kazandırmak istediklerini kaydetti.
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала