Putin: Rusya, Kıbrıs sorununa adil ve uygulanabilir bir çözüm bulunmasından yana
16:55 08.12.2021 (güncellendi: 18:13 08.12.2021)
© Sputnik / Евгений Одиноков / Multimedya arşivine gidinRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'le Soçi'de bir araya geldi
© Sputnik / Евгений Одиноков
/ Abone ol
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın Kıbrıs sorununa adil ve uygulanabilir bir çözüm bulunmasından yana olduğunu söyledi.
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'le Soçi'de bir araya gelen Putin, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Moskova'nın Kıbrıs sorununun çözümüne bakışı hakkında konuştu.
#Putin and Greek PM #Mitsotakis give press conference in Sochi
— Ruptly (@Ruptly) December 8, 2021
LIVE: https://t.co/1PtO9JuKYL pic.twitter.com/X5YQo1nuUT
Putin, "Kıbrıs sorunu konusunda, Rus tarafının BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarıyla belirlenen ve Kıbrıs'ta iki bölgeli, iki toplumlu, tek uluslararası hukuki statülü bir federasyon kurulmasını öngören uluslararası hukuki çerçeveler kapsamında herkesin kabul edeceği, adil ve uygulanabilir bir çözüm aranmasına desteğini bir kez daha teyit ettik" dedi.
'Doğu Akdeniz'deki ihtilafların diyalogla çözülmesi için engel yok'
Doğu Akdeniz'deki duruma değinen Putin, bu bölgedeki tüm ihtilaflı konuların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini ve bunun için bir engel bulunmadığını belirtti.
Rus lider, "O bölgede çıkan tüm zor sorunlara diyalog yoluyla çözüm bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Yunan tarafı da bu niyette. Rusya, buna her türlü desteği verecek ve bunun önünde bir engel görmüyor" dedi.
'NATO, Rusya'ya karşı hasmane bir tutum sergiliyor'
NATO'nun hasmane bir tutum içinde olduğunu ve Rusya'yı hasmı ilan ettiğini söyleyen Putin, bunun iyi bir şey olmadığını ve Rusya'nın hiç kimseyle cepheleşme istemediğini vurguladı.
Putin, "NATO, bir askeri blok. Maalesef NATO bloğu, Rusya'ya karşı açıkça bir cepheleşme politikası izliyor. Moskova'daki NATO temsilciliğini kapatmamıza yol açan İttifak'ın diplomatlarımızı sınır dışı etme eylemi, bu oluşumun bize karşı hasmane tutum içinde yaklaştığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Rus şöyle devam etti:
"NATO, Rusya'yı hasmı ilan ediyor. Bunda iyi bir şey yok. Biz cepheleşme istemiyoruz ve bu anlamda Yunanistan'ın çerçeveleme rolü oynayacağını umuyoruz. Yunanistan'ın çeşitli yapılarda (AB ve NATO) yer alması, ikili ilişkileri geliştirmemizi hiçbir zaman engellemedi ve gelecekte de böyle olacağını umuyorum."
'Rusya ve ABD, güvenlik sorunlarının çözümü için ortak bir yapı oluşturacak'
ABD Başkanı Joe Biden'la dün yaptıkları video konferans görüşmesinin açık, kapsamlı ve yapıcı geçtiğini, ABD tarafının da aynı görüşte olduğunu düşündüğünü söyleyen Putin, Moskova'nın güvenlik garantileri konusundaki önerilerini bir hafta içinde Washington'a sunacağını ve iki ülkenin güvenlik sorunlarının çözümü için ortak bir yapı oluşturacağını söyledi.
Biden'la siber güvenlik ve bu alanda güvenliğin sağlanması konusunu detaylı bir şekilde ele aldıklarını anlatan Putin, Haziran'da Cenevre'de gerçekleştirdikleri zirvenin ardından bu alanda son derece önemli bir ilerleme kaydettiklerini belirtti.
Biden'la kurulması konusunda anlaşma sağladıkları güvenlik sorunlarının çözümüne yönelik çalışma gruplarının faaliyetlerinin azami düzeyde kamuya açık olacağını kaydeden Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun hem Rus, hem Avrupa hem de uluslararası toplumun büyük ilgisini çektiğini anlıyorum. Elbette bunu azami düzeyde kamuoyuna açık şekilde yapacağız. Çalışma gruplarının kurulmasına ilişkin inisiyatif, ABD Başkanı Biden tarafından ortaya atıldı ve ben de kabul ettim. Bu yapı, bu konular üzerinde kapsamlı çalışmalar yapacak. Bununla ilgili önerilerimizi bir hafta içinde sunacağız."
'NATO'nun doğuya genişlemesi, Rusya'nın güvenliği için son derece hassas bir konu'
Ukrayna'nın NATO'ya olası katılımı hakkında konuşan Putin, "Rusya, Ukrayna'nın NATO üyesi olma olasılığından endişe duyuyor, zira o ülkeye İttifak'ın silahları konuşlandırılacak. NATO'nun Ukrayna'yı kapsayacak şekilde doğuya doğru genişlemesi, Rusya'nın güvenliği için son derece hassas bir konu. Bu, orta vadede ve hatta stratejik perspektifte Rusya'nın güvenliğinin en önemli hususlarından biri. Elbette her ülke, kendisi için en uygun güvenlik sağlama yöntemini seçme hakkına sahip. Ancak, başka ülkelerin çıkarlarına ve güvenliğine zarar vererek yapılmamalı" değerlendirmesinde bulundu.
'NATO altyapısı kaçınılmaz olarak sınırlarımıza yaklaştı'
Putin, "Şimdiye kadar on yıllar boyunca endişelerimiz hakkında sürekli konuştuk ve bunun yapılmamasını istedik ve endişelerimizin en azından bu sefer duyulacağını tahmin ediyoruz. NATO altyapısı kaçınılmaz olarak sınırlarımıza yaklaştı ve şimdi Polonya ve Romanya'da füze savunma sistemleri görüyoruz. Ukrayna'nın NATO'ya alınması halinde, aynısının Ukrayna topraklarında da yaşanacağını tahmin etmek için her türlü dayanağa sahibiz. Bunu nasıl düşünmeyiz, orada olup bitenleri umarsızca izlemek bizim açımızdan suç teşkil eden bir eylemsizlik olurdu" diye konuştu.
Putin'den gazeteciye tepki: 'Provokatif bir soru'
Putin, basın toplantısı sırasında Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmaya hazırlanıp hazırlanmadığını soran gazeteciye tepki gösterdi.
Bunun provokatif bir soru olduğunun altını çizen Putin, "Rusya, barış yanlısı dış politika izliyor ancak orta ve uzun vadede kendi güvenliğini sağlama hakkına sahip. Bunu dünkü muhatabım Başkan Biden da dahil tüm partnerlerimizle istişare ediyoruz" yanıtını verdi.
Bunun provokatif bir soru olduğunun altını çizen Putin, "Rusya, barış yanlısı dış politika izliyor ancak orta ve uzun vadede kendi güvenliğini sağlama hakkına sahip. Bunu dünkü muhatabım Başkan Biden da dahil tüm partnerlerimizle istişare ediyoruz" yanıtını verdi.