00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
4 dk
HABERLER
12:01
5 dk
YAPAY ZEKA GÜNLÜĞÜ
14:05
54 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
3 dk
HABERLER
19:00
14 dk
HABERLER
07:00
6 dk
HABERLER
09:00
6 dk
YERİ VE ZAMANI
Güçlü Özgan'la Yeri ve Zamanı
09:06
113 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
11:00
1 dk
DÜNYA HABERİ
Dünyadan öne çıkan başlıklar
11:06
22 dk
PARANIN HAREKETİ
Ekonomide neler oluyor?
11:21
20 dk
ENERJİNİN SEYRİ
Enerji sektöründe öne çıkan başlıklar
11:45
20 dk
GÜN ORTASI
Okan Aslan'la Gün Ortası
12:05
85 dk
HABER MASASI
Selin Yazıcı, Ebru Dönmez ve Serkan Baştımar'la Haber Masası
13:30
35 dk
HAFTANIN KEYFİ
Serhat Ayan'la Haftanın Keyfi
14:05
55 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
15:00
1 dk
ÇALIŞMA HAYATIM
Melis Elmen'le Çalışma Hayatım
15:05
55 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
16:00
1 dk
EKSEN
Ceyda Karan'la Eksen
16:01
89 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
17:30
1 dk
YOL ARKADAŞI
Mustafa Hoş'la Yol Arkadaşı
17:33
87 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
19:00
1 dk
BÖLGENİN KALBİ
Ceyhun Bozkurt'la Bölgenin Kalbi
19:05
84 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye, 1920
YAŞAM
Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.

Yemek kültürü uzmanı Yalın: Yemek pişirmenin sağaltıcı, ruha gıda veren bir tarafı var

© SputnikYemek kültürü uzmanı Güzin Yalın
Yemek kültürü uzmanı Güzin Yalın - Sputnik Türkiye, 1920, 16.08.2021
Abone ol
Yemek kültürü uzmanı Yalın, “Yemek pişirmenin iyileştirici etkisi var. Yemek pişirmenin sağaltıcı, ruha gıda veren bir tarafı var. Yemek pişirmek aklınızı sadece yaptığınız işi vermenizi gerektiren ve çok konsantre olmamız gereken bir eylem” dedi.
Serhat Sarısözen’le Gündem Dışı’nda stüdyo konuğu yemek kültürü uzmanı Güzin Yalın’dı.
Hem Türkiye hem Akdeniz mutfağını dünyaya tanıtma hem de farklı ülkelerin yemek kültürleriyle yerinde tanışma fırsatı bulan Yalın, şöyle konuştu:
“Yemeğin mutfak ve sofra dışındaki hallerine bakıyorum. Edebiyatta nerede, mitolojide yeri var mı, işte tarihte nerede, müzikte nerede, sanatta nerede…”
Yeme-içme kültürüne dayanan atasözü, deyim, benzetme, terim, özdeyişleri derlediği ‘Laf Söyledi Balkabağı’ adlı eserine ilişkin de konuşan Yalın, “Dört sene boyunca içinde yemek geçen atasözlerini, deyimleri topladım. Yemekle ilgili her şey… Yemek yenen bir mekan da olabilir; üreticisi, mekanı, tüketimi… Çok hoş bir çalışma çıktı ortaya; şimdi ikinci baskısını yapsam daha da gelişecek çünkü dil yaşayan bir şey” ifadelerini kullandı.
Yalın, “Anlattığım her şeyde yemeğe bir gönderme yapıyorum ama ben aslında insanları anlatıyorum, sadece insanları anlatıyorum. Gözlem benim için çok önemli, gördüğümü aktarıyorum. Mutfak Okulu, çok iyi bildiğim bir dünyayı, mutfağı anlatıyor” dedi.
“Kurgu çok daha özgür bir alan ve bu özgürlük çok keyifli geldi bana ve beni çok mutlu etti” diyen Yalın, şöyle devam etti:
“Çocukların (gastronomi alanına) heves etmesi, on yıl önce aileler tarafından bir felaket olarak görülüyordu. Ailesiyle arası bozulanlar, çocuğunu sırf bu yüzden reddedenler vardı. Şimdi hepsinin ailesiyle arası düzeldi… Eski şeflerin çoğu iş yerinde çok güzel yemek pişirirler fakat evde mutfağa girmezlerdi çünkü yemek pişirmek kadın işi olarak görülüyordu. Şimdi böyle saçmalıklar kalmadı.”

‘Türk mutfağı lezzetli ama sunumu zayıf bir mutfak’

Türkiye’nin en büyük yayınevlerinde birinde ‘Ruhun Gıdası Kitaplar serisi’ kapsamında yemek kültürü üzerine kitapları yayımlanan ve dizinin de editörlüğünü yapan Yalın, şunları söyledi:
“Türk mutfağı yıllarca lezzeti çok içinde ama sunumu zayıf bir mutfak olmuştur. Son yıllarda bu değişiyor, sunumuyla da ilgili çalışmalar yapılıyor. Biz Türk mutfağının dünyanın en büyük üç mutfağı arasında olduğunu zannediyoruz fakat Türk mutfağı bilinmiyor.”

‘Hayattan bir mola alabilirsiniz’

Güzin Yalın, “Yemek pişirmenin iyileştirici etkisi var. Yemek pişirmenin sağaltıcı, ruha gıda veren bir tarafı var. Yemek pişirmek aklınızı sadece yaptığınız işi vermenizi gerektiren ve çok konsantre olmamız gereken bir eylem. Yaratıcı olabilirsiniz, birileriyle paylaşabilirsiniz, başka şeylere konsantre olduğunuz için hayattan bir mola alabilirsiniz” diye konuştu.
Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала