00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
08:00
6 dk
HABERLER
09:00
5 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:10
10 dk
PARANIN HAREKETİ
11:30
9 dk
HABERLER
12:00
5 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
13 dk
HABERLER
18:00
10 dk
HABERLER
19:00
11 dk
SESLİ HABER
19:27
2 dk
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:10
10 dk
PARANIN HAREKETİ
11:30
9 dk
HABERLER
12:00
5 dk
GÜN ORTASI
12:05
84 dk
YAPAY ZEKA GÜNLÜĞÜ
14:06
54 dk
HABERLER
16:00
6 dk
HABERLER
17:30
11 dk
HABERLER
18:00
9 dk
HABERLER
19:00
9 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
Dünya haritası - Sputnik Türkiye, 1920
DÜNYA
Rusya, ABD, Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından son dakika haberleri, analizler ve özel dosyalar.

Vedat Milor: Lokanta sektörü aynen dokuz canlı kedi gibi

© FlickrVedat Milor
Vedat Milor - Sputnik Türkiye, 1920, 01.02.2021
Abone ol
Yeme-içme sektörünün Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan tedbirlerden çok etkilendiğini belirten gastronomi yazarı ve ekonomist Vedat Milor, "Ama iyi bir haber de var" diyerek sektörün eskisiden daha iyi bir şekilde döneceğini söyledi. Milor, “Lokanta sektörü aynen 9 canlı kedi gibi, 'Beni öldürmeyen güçlendirir' demiş hep" dedi.

Gastronomi yazarı ve TV programcısı Vedat Milor, kişisel twitter hesabı üzerinden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle restoran ve kafelerde uygulanan tedbirlere ve sektörün üzerindeki etkilerine değindi.

"2021’de de Kovid tehlikesi devam edecek. Lokantaların gelirleri azalıyor. İşsizlik artıyor. Hijyen önemli ama masrafları da arttırıyor. Fiyatları arttırmak mümkün ama ekonomi durum ortada. Kriz dönemlerinde dışarıda yemeye olan talep azalıyor. Peki lokanta sektörünü ne bekliyor?" diyen Milor, şunları söyledi:

'Eskisinden de iyi oynayan bir futbolcu gibi'

  • Ama iyi bir haber de var. Ciddi kriz dönemlerinden sonra lokanta sektörü eski sağlığına kavuşmakla kalmıyor. Daha da dinamik ve sağlıklı oluyor. Geçici bir sakatlık sırasında kendine daha iyi bakma kararı alıp sahalara döndüğünde eskisinden de iyi oynayan bir futbolcu gibi!

  • Tarihten birçok örnek var. Lokanta sektörü aynen 9 canlı kedi gibi, “Beni öldürmeyen güçlendirir” demiş hep. Örnekler için John Mariani’nin 1 Mayıs 2020’de Forbes dergisinde çıkan yazısına göz atabilirsiniz. I. Dünya Savaşı’ndan sonra lokantalar ‘altın’ çağını yaşamış Paris’te.

  • Brasserie denen her gün açık ve hem şarap hem bira içilen büyük lokantalar sanatsal yaşamın merkezi haline gelmiş. Ne 1918-1919 İspanyol gribi salgını ne de 1929’daki tüm dünyayı etkileyen finansal-ekonomik kriz lokanta sektörünün gelişip serpilmesini etkilemiş.
  • Kısa süre sekte vurmuş sadece. Salgın sonrası Kükreyen 20’ler de denen ‘vur patlasın çal oynasın’ yılları gelmiş. İnsanlar dışarıda eğlenmek için muazzam paralar harcamaya başlamış. II. Dünya Savaşı sonrasında da ilk toparlanan sektör gastronomi sektörü olmuş.

  • ABD’de de durum benzer. 11 Eylül İkiz Kuleler faciası öncesi New York’ta 20 bin lokanta var. Kısa bir süre sekteye uğruyor sektör. Şimdi, pandemi sırasında bile sayı 26 bin. 2005’te Katrina Kasırgası New Orleans’ı darmadağın ediyor. O sırada 984 lokanta var kentte. Şimdi 1.300.

 

Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала