Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığının Almanya'dan Portekiz'e devrolması dolayısıyla Lizbon'da temaslarda bulunan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Portekizli mevkidaşı Antonio Costa ile ortak basın toplantısı düzenledi.
'Ankara'dan davet bekliyoruz'
'İstikşafi görüşmelerle ilgili Yunanistan'ın Türkiye'den davet beklediğini' belirten Miçotakis, 'Atina'nın gündeminde sadece Ege ve Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarının belirlenmesi olduğunu' söyledi.
Greece hopes talks with Turkey will pick up from March 2016 https://t.co/d6LJTGZOl7 pic.twitter.com/SFPXHUrl6z
— Kathimerini English Edition (@ekathimerini) January 11, 2021
'Türkiye'nin sürecin başlaması arzusunu dile getirmesi olumlu'
"İstikşafi görüşmelerin tarihinin belirlenmesi halinde temaslara katılırız" mesajını veren Yunanistan Başbakanı, "Prosedür basittir, niyet olduktan sonra iki ülke dışişleri bakanlıklarının yetkilileri bir araya gelerek tarih belirler. Bu henüz olmadı, ancak Türkiye'nin sürecin başlaması arzusunu dile getirmesi olumludur" dedi.
'İlişkileri kısa sürede normale döndürmeye çalışacağız'
Costa da 'Portekiz'in dönem başkanlığında, Türkiye ile yeniden verimli bir ilişki düzeyine geçmeyi arzu ettiklerini' dile getirdi.
Portekiz Başbakanı, "NATO içerisinde müttefikiz ve Türkiye, AB'nin en önemli komşularındandır. AB içerisinde büyük bir Türk toplumu yaşamaktadır. İlişkileri mümkün olduğu kadar kısa bir sürede normale döndürmeye çalışacağız" diye konuştu.
Çavuşoğlu ne dedi?
Bugün Ankara'da Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söylemişti:
"Bugün itibarıyla ocak ayı içinde ilk toplantısı gerçekleştirilmek üzere Yunanistan'ı istikşafi görüşmelere başlamaya davet ediyoruz. Ev sahibi ülke biziz ve tarihini bu müzakereleri yürütecek arkadaşlarımız, heyetlerimiz Yunanistan'daki muhataplarıyla beraber belirleyecektir ama biz bugünden itibaren hazırız ve tüm meseleleri her zaman olduğu gibi, kendine güvenen bir ülke olarak görüşmeye hazırız."
Ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandros Papaioannu, 'istikşafi görüşmelere ilişkin Türk tarafından henüz bir davet almadıklarını' açıklamıştı.
Krizden 61. tura çıkma çabası
Türkiye ile Yunanistan arasında 2002'de başlatılan istikşafi (keşif amaçlı) görüşmelerin sonuncusu olan 60. tur, 1 Mart 2016'da Atina'da yapılmıştı. Dönemin Yunan hükümeti tarafından askıya alınan görüşmeler, bu tarihten sonra siyasi istişareler formatında devam etmiş, ancak istikşafi çerçeveye dönmemişti. Son dönemde Doğu Akdeniz'deki sondajlar üzerinden Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerilimde AB ve NATO'nun müdahil olması sonucu istikşafi görüşmelerin 61. turunun İstanbul'da yapılacağı açıklanmıştı.