İngiltere, dünyada Pfizer-BioNTech aşısının yaygın kullanımını onaylayan ilk ülke oldu.
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock tarafından yapılan açıklamada, aşının gelecek haftadan itibaren piyasaya süreceğini açıkladı.
Aşı, 10 ay gibi kısa bir sürede klinik öncesi geliştirme çalışmaları ve 3 aşama klinik denemeleri tamamlayarak onay almayı başardı.
Pfizer CEO'su Albert Bourla da, İngiltere'nin aşıyı onaylamasını 'tarihi bir an' olarak nitelendirdi ve şunları söyledi:
"Bu yetkilendirme, bilimin kazanacağını ilk ilan ettiğimizden beri üzerinde çalıştığımız bir hedefti. İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu'nu, Birleşik Krallık'taki insanları korumaya yardımcı olmak için zamanında harekete geçme yeteneklerinden dolayı tebrik ediyoruz. Daha fazla yetkilendirme ve onay beklerken, aşının dünya çapında tedarikini güvenli bir şekilde sağlamak için tedarik etmek için aynı aciliyetle hareket etmeye odaklandık."
Ortak Aşılama ve Bağışıklama Komitesi (JCVI) da ülkede toplu Kovid-19 aşılamasına ilişkin 'öncelikli gruplar hakkında tavsiyeler' belgesini açıkladı.
Buna göre, aşılamanın öncelikli yapılacağı gruplar şu şekilde sıralandı:
1- Bakım evinde kalanlar ve bakıcıları,
2- 80 yaş üstündekiler ile sağlık çalışanları,
3- 75 yaş üstündekiler,
4- 70 yaş üstündekiler ve klinik olarak savunmasız olanlar,
5- 65 yaş üstündekiler,
6- 16-64 yaş arasında ölüm riskini barındıran hastalıklara sahip olanlar,
7- 60 yaş üstündekiler,
8- 55 yaş üstündekiler,
9- 50 yaş üstündekiler.
Hamilelere ve 16 yaşın altındaki çocuklara aşı yapılmayacağı belirtilen belgede, hamile olanlara ve ilk doz aşının yapılmasından sonraki üç ay içinde hamile kalma ihtimali olanlara aşı talebinde bulunmamaları tavsiyesinde bulunuldu.
The order of who is most likely to get the vaccine first in the UK has been revealed, in a briefing by the UK's medicine regulator MHRAhttps://t.co/xL3BV4dr2M pic.twitter.com/zfgF5fvgIz
— BBC News (UK) (@BBCNews) December 2, 2020
Pfizer ve BioNTech, 18 Kasım'da 3. aşama klinik denemelerini tamamladığını, aşı adayının virüse karşı bağışıklık sağlamada yüzde 95 etkili olduğunu açıklamıştı.
Şirketler, aşı adayının acil kullanımına izin verilmesi için ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ile Avrupa İlaç Ajansı'na (EMA) başvurularda bulunmuştu.
Çok sayıda ülke ön anlaşmalar yaptı
Şirketler, aşının tedariki için ABD, Avrupa Birliği (AB), İngiltere, Kanada ve Japonya ile anlaşmalar yaptı. ABD hükümeti, aşı adayının başarılı olması halinde 100 milyon doz aşı satın almak için 1,95 milyar dolar taahhüt ederken, AB Komisyonu aşıdan 300 milyon doz, İngiltere 40 milyon doz, Kanada 20 milyon doz, Japonya ise 120 milyon doz satın almak üzere ön sözleşme imzalamıştı.
Türkiye 25 milyon doz almayı planlıyor
Şirket, aşıdan 2020 sonuna kadar 100 milyon ve 2021 sonuna kadar ise yaklaşık 1.3 milyar doz üretmeyi planlıyor.