ABD'yi neredeyse tüm uluslararası anlaşmalardan çeken Başkan Donald Trump'ın elinde kalan tek dış politika başarısı da çöktü.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yaptığı zirveleri ve iyi ilişkilerini başkanlığının önemli başarılarından biri olarak sunan Trump'a tarihi zirvenin ikinci yıldönümünde Pyonyang'dan "Umudu kabusa çevirdin, seninle el sıkışmaya devam etmenin ne gereği var" mesajı geldi.
Görevdeki ABD ve Kuzey Kore liderleri arasındaki ilk zirve niteliği taşıyan 2018'deki Singapur buluşmasının ardından nükleer silahları bırakma konusunda bazı önemli adımlar atan Pyonyang, 2019'daki Hanoi buluşmasında bunun karşılığında hiçbir şey alamamış ve süreç giderek soğumuştu.
Resmi haber ajansı KCNA.tarafından yayımlanan bir açıklama yapan Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Son-gwon, 'bundan iki yıl önce küresel spot ışıklarının altında etrafa yayılan ilişkilerin düzelmesine yönelik büyük umutların artık yerini umutsuzluğa bıraktığını' söyleyerek şöyle devam etti:
"Kore Yarımadası'nda barış ve refahın sağlanması için küçük bir iyimserlik ışığı bile karanlık bir kabusun içinde söndü."
Trump'ın diplomatik kazanım hanesine yazılanlar
Pyongyang'ın Washington'a verdiği tek taraflı ödünler arasında 'nükleer deneme sahasını kapatmanın, Kore Savaşı'nda ölmüş ABD askerlerinin naaşlarını iade etmenin, mahkum edilmiş ABD vatandaşlarının bırakılıp ülkelerine gönderilmesinin ve tüm nükleer ve füze denemelerinin askıya alınmasının' yer aldığını hatırlatan Ri, Trump yönetiminin 'tüm bunları diplomatik kazanım hanesine yazdığını, ama karşılığında Kuzey Kore'ye bir şey sunmadığına' dikkat çekti.
'Bedavaya Trump'ın seçim kazanmasına yarayacak malzeme vermeyeceğiz'
Tam tersine, Trump yönetiminin Kuzey Kore'yi nükleer silahlarla tehdit ederken Güney Kore'ye son teknoloji silah yağdırdığını ve Seul hükümetini devasa ödeme yükü altında bıraktığını dile getiren Ri, 5 ay sonra ABD başkanlık seçiminde yarışacak Trump'a atıfla 'hiçbir karşılık almaksızın başarı olarak kullanabileceği bir paket bir daha asla vermeyeceklerinden' söz etti.
Kişisel ilişkileri korumakla hiçbir somut ilerleme, düzelme elde edemediklerini belirten Kuzey Kore Dışişleri Bakanı, "Singapur'da tokalaşan elleri tutmaya devam etmeye gerek olup olmadığı, asıl mesele budur" dedi.
Böylece Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması yönünde çalışmaya veda sinyali veren Ri, Pyongyang'ın, tokalaşmak yerine, 'Washington'ın uzun vadeli askeri tehditleriyle başa çıkabilecek daha sağlam güçler inşa edeceğini' dile getirdi.
Nükleer programın gazına basılacak
Kuzey Kore'nin nükleer silah programını genişletme amacına işaret eden Dışişleri Bakanı, 'Kim'in mayısta katıldığı merkezi askeri komisyon toplantısında bu yönde talimat verdiğini' dile getirdi.
Kim, en üst düzey askeri organla toplantıda, 'nükleer kabiliyetlerin daha artması için yeni politikaların ana hatlarından söz etmiş, silah geliştirilmesinden sorumlu bazı yetkilileri terfi ettirmişti'.
Kuzey Kore, Trump'tan el çekme açıklaması öncesi, Güney Kore ile iletişimi kesmişti.