Fransa'da, eylemlerde polis tarafından kullanılan ve birçok eylemcinin yaralanmasına neden olan göz yaşartıcı patlayıcı gaz bombası GLI-F4, İçişleri Bakanlığı'nın kararı ile kullanımdan kaldırılıyor.
France 3 kanalında açıklama yapan İçişleri Bakanı Christophe Castaner, göz yaşartıcı gaz bombasının çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olduğu için artık kolluk kuvvetleri tarafından kullanılmayacağını söyledi.
J'annonce le retrait des grenades explosives GLI-F4.
— Christophe Castaner (@CCastaner) January 26, 2020
Les conclusions des travaux sur le nouveau schéma national du maintien de l'ordre seront rendues publiques dans les prochaines semaines. pic.twitter.com/LIkIewDNFh
Dünyada sadece Fransa'da kullanılan, savaş silahı kategorisinde olan ve TNT içeren GLI-F4'ler, birçok eylemciye zarar vermesi nedeniyle eleştiriliyordu.
Fransa'da Macron hükümetine karşı düzenlenen gösteriler sırasında birçok kişi polisin müdahale sırasında kullandığı GLI-F4 tipi gaz bombası nedeniyle sakat kalmıştı. 2018'in aralık ayındaki gösterilerde bir adam polisin tarafından gelen GLI-F4'ü geri atmaya çalışırken eli kopmuştu. Başka bir gösterici ise aynı sebepten ötürü parmaklarını kaybetmişti.
'Stoklar tükendi' iddiası
Öte yandan sosyal medyada birçok kişi, hükümetin GLI-F4 stoğu bittiği için bu kararı aldığını ileri sürdü. Kullanıcılar, GLI-F4'ün 2014 yılından beri üretilmediğini ve yerine daha güçlü olan GM2L bombasının üretilip kullanıldığını dile getirdi.
Retrait de la grenade #GLIF4, mais à première vue, sa remplaçante, la grenade #GM2L, ne semble pas beaucoup moins dangereuse.
— Seb34 (@Seb3414) January 27, 2020
Les présentations des deux grenades mises côte à côte ⤵️ pic.twitter.com/nocmEXWpFK
Fransız polisinin son zamanlarda düzenlenen gösterilerde de vatandaşlara müdahaleleri ülkede eleştirilere neden olmuştu.
Liberation gazetesinin haberine göre, 17 Kasım'da başlayan Sarı Yelekler eylemlerinde biber gazı nedeniyle en az 69 gösterici yaralandı. Haberde, 69 kişiden 14'ünün ise bir gözünü kaybettiği belirtildi.
Kolluk kuvvetleri, ülkede uzun bir süredir Macron yönetiminin emeklilik reformuna karşı başlatılan grevler ve gösterilere de müdahale etmeyi sürdürüyor.
OF-F1'ler de yasaklanmıştı
2017'de 21 yaşındaki aktivist Rémi Fraisse, Tescou akarsuyu üzerine yapılması planlanan baraj projesine karşı eylem sırasında sersemletici gaz bombası türü olan (OF-F1) nedeniyle hayatını kaybetmişti.
Fransa İçişleri Bakanlığı, olayın ardından OF-F1'lerin kullanımını yasaklamıştı.