Ankara’nın, yanıt verme zorunluluğuyla karşı karşıya bırakıldığını dile getiren uzman, şu yorumda bulundu:
“ABD ve Türkiye arasındaki ilişkilerin nasıl gelişeceğini söylemek zor. Ama ABD’de sıkça sağduyunun alt edildiği seçim yılında, ABD-Türkiye ilişkilerinin kötüleşme eğilimini göstereceğini düşünüyorum. Bu, bölgenin diğer aktörlerine, Türkiye ile ilişkileri güçlendirme fırsatını yaratıyor. Erdoğan iktidarındaki Türkiye’nin dış politika için başka dayanak noktaları arayacağı açık. Bu anlamda, yüzünü Rusya’ya çevirmesi çok doğal. Türkiye’nin Rusya ile ekonomik, politik ve askeri ilişkileri daha da güçlendirmesi beklenebilir”.
Washington’un, Ankara örneğinin NATO içinde disiplinin zayıflamasına yol açmasından korktuğuna işaret eden Vasilyev, “En önemlisi, Trump idaresinin, müttefiklerin NATO harcamalarını yüzde 2, gelecekte de yüzde 4’e kadar çıkarma talimatı. Disiplinin zayıflaması bu bloğun finansal bileşenine büyük zarar veriyor” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’nin verebileceği en korkunç yanıt, İncirlik’in ABD’ye kapatılması olur” diyen uzman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye hükümeti, askeri alanda ABD-Türk ilişkilerini sonlandırma politikasını seçebilir. Bu, Ankara’nın Washington’a indirebileceği en büyük darbe olur. Üssün kapatılması muhtemelen geçici nitelik taşır, muhtemelen beyanın ötesine geçmez, ama yine de bu madde, Türkiye’nin ABD’ye karşı olası tedbirler listesinin başında yer alıyor”.