AIDS hastalığının tedavisine yönelik çalışmalar geçtiğimiz on yıl içinde oldukça büyük bir yol kat etti. Virüsün yayılmasını önleyen bir aşının bulunması ise bilim insanları için ulaşılması oldukça güç bir hedefti.
Fakat bu durum çok yakında değişebilir. Bilim insanlarına göre AIDS aşısının deneme süreci sona yaklaşıyor ve aşı oldukça büyük bir potansiyele sahip.
NBC News'in haberine göre, bilim insanları hâlâ deneme sürecinde olan üç potansiyel AIDS aşısı üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Webtekno'nun aktardığına göre, bilim insanları hâlâ titiz testlerden geçen aşıların şu ana kadar 'mükemmel' bir gelişim kat etti. Eğer süreç şu anki hızında devam ederse 2021 yılında AIDS aşıları uygulanmaya başlanabilir.
Dünya genelinde virüsün birçok alt türü bulunuyor. Bu virüslerden birine veya birkaçına karşı geliştirilen aşılar, AIDS ile olan küresel boyuttaki savaşın kazanılmasında çok büyük bir adım olabilir.
Deneme sürecinde olan aşılardan biri Güney Afrika’da devasa oranda ölüme yol açan HIV virüsünün bir alt türü için geliştiriliyor. Deneme sürecindeki diğer iki aşı ise HIV virüsünün birçok türüne karşı kullanılabilecek.
Bu deneylerin asıl amacı, aşının farklı gruplar üzerindeki etkisini tespit etmek. Örneğin Afrika kökenli genç bir kadında etkili olan bir aşı, orta yaşlı beyaz bir erkekte aynı etkiyi göstermeyebilir.
Araştırmacıların temel amacı, HIV virüsünün geliştirilen aşılara nasıl bir tepki verdiğini tespit edip bu yönde yeni adımlar atmak. Yapılan bu bilimsel gelişimlerin sonucunda, aşının uygulama sayısı büyük oranda azalabilir. Hatta belki de tek seferlik bir doktor randevusunda hastalık tedavi edilebilir.