Jinhua merkezli yemek firması Jinzi Ham Co., kısa bir süre önce Alibaba'nın sahip olduğu alışveriş sitesi Taobao'da yapay et satmaya başladığını duyurdu.
Şirketin bu duyurusunun ardından hisseleri altı işlem gününün beşinde hızla artarak günlük yükseliş sınırı olan yüzde 10'a ulaştı. Ancak bu olağanüstü yükseliş Şenzen Borsası yetkililerinin dikkatini çekince gerçek ortaya çıktı.
“Plant Based Meat Patties ” 🌱 is launched - Mainland China 🇨🇳
— Nomaly (@OnlyNomaly) October 20, 2019
On October 7th, 2019, the first domestic plant based meat meat produced by Jinzi Ham Co., Ltd. 金字火腿股份有限公司(hereinafter referred to as “Golden Ham”) launched the first artificial meat patties in China. pic.twitter.com/fFQfMbOcgx
Jinzi Ham Co.'nun aslında gerçek et sattığı ve Çinli halkın son dönemlerde Afika humması salgını nedeniyle girdiği alternatif et araşını kullandığı belirtildi.
İncelemenin ardından, Jinzi Ham Co. hakkında soruşturma başlatıldı. Şirketin 'yapay etten' elde ettiği gelirin toplam geliri içindeki payının sadece 10 bin'de 3 üç olduğunu açıklandı. Bu açıklamanın ardından şirketin hisseleri düşmeye başladı.
Remember when random companies started adding 'blockchain' to their name? A company that sells *real* ham in China is being investigated by regulators for talking about selling *fake* meat and sending its shares surging.https://t.co/gBSNZSHbAK pic.twitter.com/bnCof7s5jr
— Tracy Alloway (@tracyalloway) October 23, 2019
ÇİN'DE ALTERNATİF ET ARAYIŞI
Birleşmiş Milletler ise Çin'de 1.7 milyon domuzun Afika hummasından etkilendiğini açıkladı.
Uluslararası araştırma şirketi Fitch Solutions'un bu ayın başında yayımladığı rapora göre, domuz eti üretimi ve tüketimi yaygın olan Çin'de Afika humması salgını başlamasının ardından halkın 'yapay et'e ilgisi başladı. Ülkede sebzelerden veya tofudan üretilen 'yapay ete' ilgi 2018'de yüzde 14 arttı.
Çin'de 'yapay et' diye gerçek et satan şirketin hisseleri fırladı, şirket hakkında soruşturma başladıhttps://t.co/LofWYnpqG0 pic.twitter.com/EBrUUMlaZv
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) October 23, 2019
Fitch Solutions'a göre ilginin artmasının bir diğer sebebi de Çin mutfağının tofu ve sebzelerden yapılan yapay ete benzer tatlara uzak olmaması.
Ayrıca, dünya çapında çevre bilincinin ve farkındalığının artmasının da bu ilginin arkasındaki sebeplerden biri olabileceği belirtiliyor.
Şenzen Lonteng Varlık Yönetimi'nin fon yöneticilerinden Wu Şianfeng de domuz eti fiyatlarındaki artışa değinerek "Domuz eti fiyatlarının yükselmesinden sonra yatırımcılar tavuk ve sığır etinden farklı bir alternatif arayışına girdi. En uygun alternatif de yapay et" diye konuştu.