Teröristlerin gerilimin tırmanmasından istifade ettiklerini ve sözde uyuyan hücrelerini aktif hale getirdiklerini kaydeden Zaharova, bunun Fırat'ın doğusundaki hapishanelerde tutulan IŞİD militanları ile onların kamplarda bulunan aile bireylerinin durumuna ilişkin ciddi bir endişe yarattığının altını çizdi.
Zaharova, IŞİD militanlarının sadece Suriye için değil, bölgedeki ve bölge dışındaki diğer ülkeler için de tehdit oluşturduğunu belirtti.
'BÖLGEDE ÇÖZÜM İÇİN SINIR HATTI SURİYE'NİN KONTROLÜNE VERİLMELİ'
Zaharova, bu bağlamda Şam yönetimi ile Kürtler arasında mutabakat sağlanmasını ancak memnuniyetle karşılayabileceklerini sözlerine ekledi.
'SURİYE'NİN KUZEYİNDEKİ GERİLİM SİYASİ SÜRECİ DURDURMAMALI'
"Suriye'nin kuzeyindeki gerilimin BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uygun olarak siyasi süreci teşvik etme çabalarının devamını ve hatta genişletilmesini durdurmaması gerektiğine inanıyoruz" diye devam eden Zaharova, başta Suriye yönetimi, Astana formatındaki partnerler ve BM Suriye Özel Temsilcisi ile etkileşimler olmak üzere, Rusya'nın ekim sonunda Suriye Anayasa Komitesi'nin toplanması için aktif çaba sarf ettiğini vurguladı.
Zaharova, Suriye Anayasa Komitesi'nin ilk toplantısı için her şeyin hazır olduğunu, tüm adayların davet edildiğini ve Cenevre'ye gitmeye hazırlandıklarını da kaydetti.
'TÜRKİYE VE SURİYE ORDULARI ANLAŞABİLİR'
Rusya'nın Ankara ile Şam arasında fiili işbirliği kurulmasından yana olduğunu söyleyen Zaharova, Türkiye ve Suriye'nin anlaşabileceğini, iki ülke ordularının işbirliğinin somut parametrelerini belirlemesi gerektiğini belirtti.
Zaharova şu ifadeleri kullandı: "Biz, Şam ile Ankara arasında fiili işbirliği kurulmasından yanayız. Bunun mümkün olduğunu net şekilde görüyoruz. İki ülkenin orduları, işbirliğinin somut parametrelerini belirlemeli."