Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşmaya taraf ülkelerle İran arasındaki görüşmelerin ilerlediğini söyleyerek şöyle devam etti:
"Avrupa ile müzakerelerde sorunların önemli bir kısmının çözülmesine rağmen, nihai noktaya ulaşmış değiliz Bu çerçevede nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerimizi azaltmanın üçüncü adımını atacağız ve bu adıma ilişkin ayrıntıları bugün veya yarın ilan ederek, uygulamaya geçeceğiz."
Ruhani, AB ile müzakere süreci hakkında şu bilgileri paylaştı:
"Örneğin bundan önce 20 konuda sorunumuz vardıysa, şimdi ihtilaf sayısı üçe düşmüş ve sorunların büyük bölümü çözüm bulmuş durumda. Ancak hala nihai noktaya ulaşmadık ve bugün veya yarın istenen nihai hedefe ulaşacağımızı pek sanmıyorum."
"Dolayısıyla üçüncü adımı atacağız ve bunun ayrıntılarını bugün veya yarın bildirerek, bu çerçevede hareket edeceğiz" diye vurgulayan Ruhani, İran'ın atacağı üçüncü adımla ilgili şunları söyledi:
"Bu adım görünüşte çok şoke edici değil, ancak içeriği çok önem arz ediyor ve bence bu atacağımız en önemli adım sayılıyor ve sonuçları olağanüstü olacaktır. Bu adımla İran Atom Enerjisi Kurumu olağan hızı aşarak faaliyetleri hız kazanacak."
AB'ye nükleer anlaşmayı kurtarmak için 2 aylık bir süre daha tanıyacaklarını duyuran Ruhani, şöyle konuştu:
"Bu üçüncü adımı atmakla birlikte, konuşmaya devam edeceğiz ve anlaşırsak, müzakere, mantık ve uzlaşıya imkan olduğunu dile getireceğiz."
AB'NİN 15 MİLYAR DOLARLIK KREDİ TEKLİFİYLE İLGİLİ TAHRAN'DAN KARIŞIK MESAJLAR
Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı'dan da Fransa ile görüşmelerin odağında, İran'ın petrol satışı ve bundan elde edilecek gelire yönelik taleplerinin bulunduğu açıklaması geldi.
Arakçı "İran defalarca söylediği gibi nükleer anlaşmaya ancak kendi petrolünü satabilmesi ve bundan elde edilecek geliri sınırsızca edinmesi durumunda tam olarak yeniden bağlı olacak" dedi.
AB'nin İran'la müzakerelerinin ve Tahran-Washington arasında arabuluculuk girişimlerinin başını Fransa çekiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, anlaşmayı kurtarmak için İran'a yıl sonuna dek 15 milyar dolarlık kredi teklif etmiş, karşılığında Tahran'ın anlaşmaya tam uymasını talep etmişti.
Arakçı Fransız teklifi için "AB'nin İran'dan petrol satın alması veya petrol satışı karşılığını ödemesi gerek. Bu petrol satışı karşılığı yıl sonuna kadarki 4 ay için 15 milyar dolar civarındadır" diyerek yeşil ışık yaktı.
İran devlet televizyonunun İngilizce yayın yapan kanalı Press TV ise AB'nin 15 milyar dolarlık kredi teklifinin Tahran yönetimi tarafından kabul edilmediğini duyurdu.
Trump, G7 zirvesinin kapanışındaki basın toplantısında, doğru şartlar altında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmeye hazır olduğunu, bu görüşmenin birkaç hafta içinde gerçekleşmesinin gerçekçi olduğunu dile getirmişti.
Eylül sonunda New York'ta düzenlenecek BM Genel Kurulu'na katılacak olmaları Ruhani ile Trump'a görüşme fırsatı sunsa da Tahran böyle bir planlarının olmadığı yönünde açıklamalar yaptı.