00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
4 dk
HABERLER
12:01
5 dk
YAPAY ZEKA GÜNLÜĞÜ
14:05
54 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
3 dk
HABERLER
19:00
14 dk
HABERLER
07:00
6 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
4 dk
DÜNYA HABERİ
11:05
14 dk
PARANIN HAREKETİ
11:21
15 dk
HABERLER
12:00
5 dk
HABER MASASI
Selin Yazıcı, Ebru Dönmez ve Serkan Baştımar'la Haber Masası
13:30
35 dk
HAFTANIN KEYFİ
Serhat Ayan'la Haftanın Keyfi
14:05
55 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
15:00
1 dk
ÇALIŞMA HAYATIM
Melis Elmen'le Çalışma Hayatım
15:05
55 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
16:00
1 dk
EKSEN
Ceyda Karan'la Eksen
16:01
89 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
17:30
1 dk
YOL ARKADAŞI
Mustafa Hoş'la Yol Arkadaşı
17:33
87 dk
HABERLER
Saat başı başlıkları
19:00
1 dk
BÖLGENİN KALBİ
Ceyhun Bozkurt'la Bölgenin Kalbi
19:05
84 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
 - Sputnik Türkiye
YAŞAM
Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.

İzmir mutfağını tanıtan İsrail gazetesi: Sefarad Yahudilerinin boyozu nasıl Türk şehrinin alameti farikasına dönüştü?

© Fotoğraf : Twitterboyoz
boyoz - Sputnik Türkiye
Abone ol
Bugün Türkiye olan topraklara 1492'de yerleşen Sefarad Yahudileri tarafından İzmir mutfağına katılmış, İzmir damak tadıyla özdeşleşmiş boyoz, Haaretz gazetesi tarafından İsrail'in gündemine sunuldu. "Yahudilerin hamur işi nasıl bir Türk şehrinin ikonik sokak lezzeti haline geldi" başlıklı haberde, boyozun İzmir'de dönüşümden geçip en sevilen yiyecek haline gelmesi mercek altına alındı.

Tunç Soyer - Sputnik Türkiye
Soyer: Bunu bilmeyen İzmir'de yaşayamaz
Sefarad Yahudilerinin mayasız hamur işi boyozun İzmir'in en sevilen yiyeceği olduğunu keşfeden İsrail'in Haaretz gazetesi, "Yahudilerin hamur işi nasıl bir Türk şehrinin ikonik sokak lezzeti haline geldi" başlıklı bir gezi yazısına yer verdi.

Haaretz'in gastronomi yazarı Ronit Vered, Nüket Franco'nun rehberliğinde gezdiği İzmir'le ilgili bir yazı kaleme aldı.

"İlk bakışta İstanbul kadar güzel olmasa da İzmir'i ziyaret edenler büyüleyici bir yemek kültürü keşfedecek" diyen Ronit Vered, buna ciddi bağımlılık yapan bir lezzetin de dahil olduğunu belirterek boyoza atıf yaptı.

döner - Sputnik Türkiye
YAŞAM
İzmir kebabı mı, Bursa kebabı mı?: 'Tanıklar dönerin İzmir'de yapıldığını gösteriyor'
Vered, 4.25 milyon nüfuslu İzmir'in bugün Suriyeli sığınmacılarla Afrikalı göçmen işçilerin kaldığı eski Yahudi mahallesindeki avlulu evlerin ve bahçelerindeki nar, limon ve ağaç kavunu ağaçlarının Engizisyon'dan kaçan Yahudilerin mirası olduğuna dikkat çekti. 15. yüzyıldan itibaren İspanya ve Portekiz'den sürülen ve diğer ülkelerin kapıları yüzlerine kapanan Yahudilere Osmanlı sultanlarının sığınma verdiğini, 600 yıl sonra dahi ezilen ve sürülenlere topraklarında yeni bir hayat kurmalarına izin veren çok az ülke olduğunu belirtti.

'İzmir Sephardic Cusine' isimli İngilizce kitabın yazarlarından olan yemek kültürü ağırlıklı turizm rehberi Nüket Franco'nun eşliğinde İzmir mutfağına has yemekleri tadan ve tanıtan Haaretz yazarı, "İzmir ile en ilişkili yiyeceklerden biri olan ince, yağlı kat kat hamurdan yuvarlak boyoz, başka yerde zor bulunan nefis bir lezzet" dedi. 

İzmir’de bin 500 yıllık İbranice kitap ele geçirildi - Sputnik Türkiye
İzmir’de bin 500 yıllık İbranice kitap ele geçirildi

Fırınlarda ve seyyar satıcıların arabalarında satılan boyozun haşlama yumurta ve çay eşliğinde yenildiğini, istenilirse ortadan açılıp içine peynir, zeytin, domates ve biber eklenebileceğini aktaran yazar,  İzmir'de doğup büyüyüp de boyozla içli dışlı olmayan kimsenin bulunmadığını vurgulayıp şöyle devam etti:

"Ama adının İspanya'dan sürüldükten sonra Osmanlı topraklarında sığınma arayan Sefarad toplumunun Ladino dilinden geldiğini herkes bilmiyor. Söylenceye göre Yahudiler İberya Yarımadası'ndan İzmir'e hamurişini ve hazırlama tekniğini getirip Osmanlı şehrinin Müslüman ve Hıristiyanlarıyla paylaştı." 

İzmir'de boyozun sade satılmasına rağmen, Yahudi versiyonunun içine peynir, ıspanak veya patlıcan konulduğunu ve İsrail'de 'Türk böreği' diye satılana benzediğini, ipince, dümdüz hamur ve kat kat hamurişinin daha çok Orta Asya'daki Türk halklarıyla bağlantılı olduğunu anlatan yazar, şu soruları yöneltti:

Türkiye Yahudi Musevi İstanbul Hannukah - Sputnik Türkiye
Türkiye'de 2000 Yahudi, Portekiz vatandaşlığı için başvurdu

"Orijinal tarif İspanya'dan getirilmişse de, İzmir boyozunun başka yerlerdeki Sefarad toplumlarında çok sevilen aynı isimli hamur işlerinden neden farklı olduğu merak konusu. Ve boyoz neden İstanbul'da değil de tam da İzmir'de Yahudi toplumunun sınırlarını aşarak çok sevilen bir hamurişi haline geldi?"

Uzun ve zengin tarihi olan her yemekteki gibi bu soruların yanıtlarının hem basit hem de karmaşık olduğunu belirten Vered, "Yiyecekler aynı ismi taşımaya devam etseler de zamanla değişirler. Değişimlerin ne zaman gerçekleştiği ya da sorumlusunun kim olduğunu keşfetme girişimleri genelde başarısızlığa uğramaya mahkumdur. Kadim tarihleri olan yerel lezzetler, tipik olarak onları hazırlayıp tüketen halklarla topluluklarda gerçekleşen zorlu dönüşümleri yansıtır" dedi.

İstanbul-İzmir otoyolu - Sputnik Türkiye
Yeni açılan İstanbul-Bursa-İzmir otoyolu test edildi: Gerçekten 3.5 saat mi sürüyor?

Yemek kültürü turu rehberi ve Seferad mutfağı araştırmacısı Edna Assis'in şu değerlendirmelerini aktardı:

"Aile kökenleri İzmir'de yatan yaşını almış kişilerle konuştuğumda bana boyozu Yahudilerin İspanya'dan getirdiğini otomatik olarak söylüyorlar. Bence bunun içinde özlem ve nostalji de var. Göçmen bir toplumun yemeği asla statik kalmaz. Yahudiler de eninde sonunda içlerinde yaşadıkları kültürlerin mutfaklarını benimseyip koşer kurallarına ve dini vesilelere göre bazı ufak tefek uyarlamalardan geçirdi. İspanya'dan gelen Yahudiler Sefarad kimliğinin belli unsurlarını korudu, ama aynı zamanda Osmanlılaşmadan geçti ve Osmanlı kimliği edindi."

Vered, 'Ayaküstü İzmir-Sokak ve Fırın Lezzetleri' kitabının yazarı, gazeteci Nejat Yentürk'ün boyozu yoksul ve muhtaç insanların gıdası olarak gördüğünü belirtti.

İzmir'deki orman yangını iki mahalleye yaklaştı - Sputnik Türkiye
Pakdemirli, Soylu ve Akar hakkında İzmir'deki yangına ilişkin suç duyurusu

Yentürk'ün boyozun Yahudi mahallesinin yoksul sakinlerinin hayatlarını kazanmak için pazarda satmasıyla sevilen bir sokak yiyeceği haline geldiği, Yahudilerin fırın açacak, hatta müşterek fırın sahibi olacak paraları olmadığından işgününün sonunda Müslüman komşularının fırınlarında boyoz pişirdiklerine dair görüşlerini paylaşan Vered, şöyle dedi:

"Bu açıklama, boyozun neden tüm şehir sakinleri tarafından sevildiği ve aynı zamanda içine pahalıya gelecek peynir ya da et konulmadan yenen hamurişi olarak kollektif bilince yer ettiğini kısmen aydınlatıyor."

 

Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала