ÇOK PAHALI VE HAYATA GEÇİRİLEMEZ
Ancak Genelkurmay'ın üst kadamesinin ABD savaş gemilerinin 2800 kilometrelik Venezüella sahil şeridi boyunca konuşlanmasını çok pahalı ve hayata geçirilemez bir girişim olarak gördüğü ve her seferinde öneriyi desteklemekten geri durduğu belirtildi.
ABD Başkanı'nın "Gemileri oraya çıkarmamız ve deniz ambargosu uygulamamız lazım. Herhangi bir şeyin içeri girmesini engelleyin" dediği aktarıldı.
YASAL DAYANAĞI YOK
Trump'ın önerisine sadece askerlerin değil, kendi yönetiminden üst düzey yetkililerin de endişeyle yaklaştığı ve özellikle uluslararası hukuk perspektifinden bunun yasal haklılığının olmayacağına dikkat çektiği vurgulandı.
Habere göre diğer uyarılar şöyle:
* Bu kadar devasa bir proje için donanmanın henüz sahip olmadığı kaynakların seferber edilmesi gerekir.
* Böyle bir hamle diğer bölgelerdeki savaş gemilerinin Venezüella açıklarına yönlendirilmesini gerektireceğinden, ABD'nin Çin ve İran'a karşı caydırıcılığına zarar verir.
KÜBA'DAN FARKI
ABD Başkanı'nın planının uygulanması önündeki coğrafi engelleri kavramakta zorlandığı yorumunu yapan yetkililer, şu tepkiyi dile getirdi:
"Küba bir ada, Venezüella'nın ise upuzun sahil şeridi var. Küba sözkonusu olduğunda neyin içeri girmesini engellemeye çalıştığımızı biliyorduk. Ama burada neden bahsediyoruz?"
ABD DESTEKLİ DARBE GİRİŞİMİ BAŞARISIZ OLDU
Trump'ın Venezüella'ya abluka ya da karantinayı değerlendirdiğini kamuoyu önünde ilk kez açıklaması ise ağustos başındaydı.
Bir gazetecinin bu seçeneği değerlendirip değerlendirmediği sorusu üzerine "Evet, değerlendiriyorum" yanıtını veren Trump, daha sonra kamuoyu önünde bu konuya değinmedi. Ancak Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Washington'ın tehdidini hayata geçirmesi halinde ülkesinin savaşa hazır olduğu karşılığını verdi.
Venezüella'da rejim değişikliği amacıyla çeşitli müdahalelerde bulunan Trump yönetiminin geçici başkan olarak tanıdığı Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, 31 Nisan'daki darbe girişiminin başarısızlığa uğramasından beri etkisiz kaldı.