Jeffrey, YPG konusunda Türkiye'ye ihtar vererek "Bizimle birlikte savaşanların zarar görmemesi, herhangi bir tarafın saldırısına hedef olmaması konusunda taahhüdümüz sürüyor. Başkan da bunu açıkça söyledi. Bu durum, Türkiye'yle ilgili endişelerimizi de kapsıyor" dedi.
IŞİD'in Suriye ve Irak'ya hala bir tehdit olduğunu belirten Jeffrey, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) Suriye'nin kuzeydoğusunda IŞİD kalıntılarıyla mücadele ettiğini söyledi.
'GÜVENLİ BÖLGE KONUSUNDA ANLAŞMA YOK'
Diğer yandan Jeffrey, güvenli bölge konusunda Türkiye ile müzakerelerin sürdüğü bilgisini verdi.
'TÜRKİYE DAHA DERİN BİR BÖLGE İSTİYOR'
Türkiye'nin güvenlik endişeleri kapsamındaki güvenli bölge konusunda henüz bir anlaşmaya varılamadığını aktaran Jeffrey, şunları kaydetti:
"Türk Savunma Bakanı (Hulusi Akar) oldukça sert bir pozisyon alıyor. Türkiye, bizim için mantıklı olan tüm ağır silahların geriye çekildiği 5 ile 14 kilometrelik bir alandan daha derin bölge istiyor. Bu konuda bazı anlaşmazlıklar var. Bu durum 'güvenli bölgenin' kurulmasını engelliyor ama diplomatik ve askeri temaslarımız sürüyor."
'IŞİD, İDLİB'DE AKTİF'
Jeffrey, Suriye’nin İdlib bölgesindeki IŞİD ve diğer örgütlerden teröristlerin varlığının ABD’de endişeye yol açtığını belirtti.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, geçtiğimiz hafta ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile bir araya gelmişti.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Kalın ve Jeffrey başkanlığındaki heyetler arası görüşmede, Fırat'ın doğusunda güvenli bölge görüşülmüştü.
Türkiye, YPG'yi PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de ‘terör örgütü’ olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu tezini kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.