Türkiye, 30 yıl ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Ömer el Beşir görevinden uzaklaştırıldığı Sudan'daki gelişmeleri yakından izliyor. Ankara, Sudan'daki sürecin, yönetimin sivillere iade edileceği şekilde sonuçlanacağına yönelik Askeri Geçiş Konseyi'nin taahhütlerini, memnuniyetle karşıladı.
Ankara’nın önem verdiği Afrika ülkeleri arasında yer alan Sudan’daki gelişmeleri ve ilişkilerin geleceğini Türkiye-Sudan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler Sputnik’e değerlendirdi. AK Partli İşler’in mesajları şöyle:
EKONOMİK SIKINTILAR VE HALKIN BEKLENTİLERİNE CEVAP VERİLMEMESİ
- Siz Dostluk Grubu başkanı olarak Sudan’daki gelişmeleri yakından izliyorsunuz. Sudan’da son yaşananları nasıl okudunuz size göre Sudan’da ne oldu?
'BEN YAPTIM OLDU BİTTİ GİBİ BİR DAYATMA İLE HAREKET EDİLİRSE…'
- Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Askeri Geçiş Konseyi’nin açıklamasının memnuniyetle not edildiği vurgulanmıştı. Bu çerçevede Türkiye’nin beklentisi nedir?
'KİMSENİN UZLAŞI SÜRECİNDE DIŞARIDA BIRAKILMAMASI GEREKİR'
'BİZ SUDAN’IN EKONOMİSİNE DE TARIMINA DA KATKI SUNMAK İSTİYORUZ
- Sudan Türkiye’nin önem verdiği Afrika ülkelerinden biriydi. Türkiye Sevakin Adası’nın restorasyonunu üstlenmişti ve tarım arazileri kiralamıştı. Bundan sonraki süreçte sizce ekonomik ilişkiler bu şekilde devam eder mi?
Diğer taraftan biliyorsunuz Afrika’da çok geniş araziler var. Çeşitli ülkelerde Afrika’dan tarım arazisi sözleşmeleri yapıyorlar, bizde yanlış hatırlamıyorsam 8 yıl önce bu anlaşmayı yaptık, TİGEM’de oradan çok büyük bir araziyi kiralamış oldu, bu arazinin değerlendirilmesi lazım. Bu arazinin değerlendirilmesi sadece bize fayda sağlamayacak, Sudan’a da fayda sağlayacaktır. Biz böylece Sudan’ın ekonomisine de tarımına da katkı sunmak istiyoruz. Yani bu tarım arazisi değerlendirildiği zaman üçüncü ülkelere de tarım ürünleri ihracatı yapılabilir. Tabi maliyetli de bir proje, tabi ki sadece devlet eliyle değil, özellikle özel sektör, şirketler eliyle bu arazinin işletilmesi söz konusu. Dolayısıyla bu yeni dönemde bunun kesintiye uğramadan, çalışmalara devam ederek, iki ülkenin de yararına olacak şekilde bu tarımsal faaliyetin yürütülmelidir. Diğer taraftan Sevakin Adası turizme açılabilir yapılacak restorasyonlarla iyi bir turizm destinasyonuna dönüşecektir. Burasının yine geçmişte olduğu gibi bir liman olarak da kullanma ihtimali söz konusu olabilir. Bunlar yapılırsa, bunun da öncelikle Sudan halkına bir getirisi olacak. Biz de böylece Sudanlı kardeşlerimize destek olmuş olacağız. Aynı zamanda iki ülke arasındaki dostluğu kardeşliği, ticareti aynı zamanda turizmi de canlandırmış olacağız.
'ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE GENELDE DEVLETTE DEVAMLILIK ESASTIR'
- Türkiye ile Sudan arasında yapılan anlaşmalar yeni yönetim döneminde de geçerli olur, devam eder mi size göre?
Evet. Biliyorsunuz uluslararası ilişkilerde genelde devlette devamlılık esastır. Zaten yeni dönemin ilk açıklamasını yapan Savunma Bakanı da bu konun altını özellikle çizmiş oldu. Biz de Türkiye olarak Sudan ile geçmişte yapmış olduğumuz anlaşmaların bu yeni dönemde de devam etmesini bekliyoruz, böyle olacağına da inanıyoruz doğrusu.