Fransa’yı sarsan isyah hali ve Avrupa’nın ‘liberal demokrasisine’ olası gazeteci yazar Ragıp Duran ile konuştuk.
‘SARI YELEKLER KÜÇÜK BURJUVA ÜLKESİ FRANSA’YA HAS BİR HAREKET’
Ragıp Duran’a göre, ‘Sarı Yelekler’ hareketi ‘Fransa’ya özgü’ oldukça karmaşık yapıda bir hareket. Sarı Yelekler’in daha ziyade Fransa’nın orta ve orta alt sınıfının tepkilerinin vücut bulmuş hali olduğunu belirten Duran, Fransız polisinin önlemleri ve şiddet uygulamaları nedeniyle katılım düzeyinin giderek düştüğünü kaydetti. Hareketin örgütlü olmaması, partisi ve lideri bulunmaması ve açık siyasi ve ideolojik çizgi barındırmaması nedeniyle karşısındaki devlet gücüne ‘toslamış bir görünümde’ olduğunu anlatan Duran, gösterilerin inişli-çıkışlı sürdürülmesinden ötürü adeta bir ‘yenişememe haline’ vurgu yaptı:
‘FRANSIZ POLİSİNİN ŞİDDET KULLANIMINI AÇIKÇA TEŞHİR EDİLDİ’
Duran’a göre eylemlerin olumlu yanı Fransız polisinin sergilediği şiddetin teşhir olması. Geçen hafta meclisin hedef alınması, Porsche marka bir aracın yakılmasıyla ‘düzen karşıtı bir karakterin’ de ortaya serildiğini belirten Duran özellikle neoliberal akım ve Macron’da cisimleşen topluma ‘tepeden bakan’ tutuma yönelik müthiş bir tepkinin de ortaya serildiğini ekledi. Yine de Duran’a göre harekette parlamento dışı sol unsurlar da bulunsa da karmaşık doğası siyasi bir hedef ortaya konulmasına geçit vermiyor:
‘AP SEÇİMLERİNE KATILIM SARI YELEKLİLERİ YERLEŞİK DÜZENE KATMA ANLAMINDA HÜKÜMETİ MEMNUN EDER’
Ragıp Duran, Sarı Yelekler hareketinin siyaseten partileşmesinin tartışılmaya başlandığını ancak bölgesel düzeyden merkezi bir yapıya evrilmesinin kolay olmayacağına dikkat çekti. Son dönemde hareketin mayıs ayında düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması da gündeme taşınırken, Duran’a göre böylesi bir durum ‘yerleşik düzene katma’ anlamı taşıyacağından iktidarı memnun da edebilir.
‘MACRON DA KENDİ ‘MUHTARLARIYLA’ TOPLANIYOR
Sarı Yelekler karşısında önce bocalayan Fransa liderinin ise önce bazı ufak tefek tavizler verdiğini anımsatan Duran, bu durum hareketi tatmin etmeyip şiddet olayları artınca bu sefer polisiye önlemleri sertleştirmeyi seçti. Macron’un ‘radikalleşmeyi’ artıran bu faktör karşısında ‘ulusal tartışma’ dediği bölgelerin yöneticileriyle canlı yayınlarda konuşma taktiğine geçtiğini anlatan Duran, Fransa liderinin henüz tam olarak bu isyan haliyle nasıl baş edebileceğini bulamadığı görüşünü dile getirdi:
‘MACRON İSTİFA EDİP ERKEN SEÇİME GİTSE KAYBEDER’
Duran’a göre Macron, Avrupa’nın liberal demokrasi geleneği uyarınca istifa taleplerini karşılamıyor çünkü bu iktidara tamamen veda etmek anlamına gelecek. Macron’un güçlü bir siyasi örgütten gelmediği, aşırı sağcı Marine Le Pen’e karşı bir takım iş insanları ve büyük şirket yöneticilerinin desteğiyle başlattığı hareketle, Fransızlar tarafından gönülsüz biçimde seçildiğini anımsatan Duran, erken seçime gitmesi halinde kazanma olasılığı yok: