Rusya'nın sevk ettiği 4 S-300 fırlatma rampasından 3'ünün kullanıma hazır getirildiğini, 1'inin ise kamuflaj ağıyla örtülü vaziyette tutulduğunu belirten ImageSat International'ın açıklamasında, "Mevcut bölgesel gerilim ve S-300 sistemlerinin faaliyete geçirilmesi nedeniyle söz konusu gelişme, operasyonel seviye ve alarm durumunda bir artışa işaret ediyor olabilir. Ancak neden sadece bir fırlatma rampasının kamuflaj ağıyla örtülü olduğu belirsiz. Bu, nadir görülen bir durum ve tüm bataryanın ve özellikle de üzeri örtülmüş fırlatma rampasının operasyonel seviyesine dair soru işaretleri doğuruyor" dendi.
Syria's S-300 exposed, three launchers are erected. Will it be activated?#ISI #Syria #Russia pic.twitter.com/7k73gDzg6C
— ImageSat Intl. (@ImageSatIntl) 5 Şubat 2019
ImageSat International'a göre S-300 fırlatıcısının konuşlandırıldığı iddia edilen bölge, Masyaf kasabasının kuzey batısında bulunuyor.
S-300'LER, İSRAİL UÇAKLARININ RUS İL-20'Yİ KALKAN YAPARAK DÜŞÜRÜLMESİNE YOL AÇMASI SONRASI SEVK EDİLDİ
İsrail, Suriye'ye sık sık hava saldırıları düzenliyor. Son hava saldırısı 20-21 Ocak'ta iki gün sürdü ve Tel Aviv'in iddiasına göre Şam Uluslararası Havaalanı çevresindeki İran hedeflerini vurdu. Rusya Savunma Bakanlığı bu saldırıdan sonra yaptığı değerlendirmede Suriye hava savunma sistemlerinin İsrail'e ait 30 kruz füzesi ile güdümlü bombaları düşürdüğünü teyit etti.
Rusya, geçtiğimiz ekim ayı başlarında, Suriye'ye S-300 sevkiyatını tamamlamıştı. Sevkiyatta ilgili radar, hedef tanıma sistemleri, komuta merkezi ve dört fırlatıcının da aralarında bulunduğu toplam 49 parça ekipman bulunuyordu.
İSRAİL, SUÇLAMALARI REDDEDİYOR
Şoygu, Moskova'nın Şam'a, İl-20'nin düşürülmesi ve uçaktaki Rusya askeri personelinin ölümünden ötürü ‘uygun' bir cevap olarak iki hafta içinde S-300 hava savunma sistemleri sevk edileceğini bildirmişti.
İsrail, suçlamaları reddetmiş, Rusya tarafını tedbir alması için bu bölgede hava saldırısı düzenleyeceğine dair uyardığını iddia etmişti.