Rus öğrenciler tarafından Nazım Hikmet'in şiirleri ve şiirlerinden bestelenmiş şarkıların seslendirildiği programda Türk Sanat Müziği dinletisi de yapıldı.
Programda konuşan Büyükelçi Samsar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından bu yılın 'Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı' ilan edildiğini hatırlatarak, gelecek günlerde Moskova başta olmak üzere St. Petersburg ve Rusya'nın diğer şehirlerinde de Türkiye’yi tanıtmak için çeşitli programlar düzenleneceğini ifade etti.
Samsar, aynı şekilde Türkiye'de de Rusya'nın tanıtılacağını aktardı.
2019 Türkiye-Rusya Kültür ve Turizm Yılına, Türkçenin büyük şairi, Rusya ve Türkiye arasındaki ortak değer Nazım Hikmet’i 117. Doğum Yıldönümünde anarak başladık. Yeni Moskova Büyükelçimiz Mehmet Samsar Beyefendi programa katılarak bir konuşma yaptılar. pic.twitter.com/Wh2tkoWq1a
— Yunus Emre Enstitüsü (@yeemoskova) January 25, 2019
'NAZIM HİKMET RUS EDEBİYATINA DA KATKIDA BULUNDU'
Şair Nazım Hikmet'i anarak Kültür ve Turizm Yılı'nın ilk etkinliğini yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyleyen Samsar, "Bu büyük şair sadece Türkiye'de eserleriyle büyük bir çığır açmamış, aynı zamanda Rus edebiyatına da katkıda bulunmuştur. Eserlerinde insanlığa yönelik evrensel mesaj, Nazım Hikmet'i tarihe mal olmuş önemli bir değer haline getirmiştir." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin başkanlığında 2017'de Moskova'da düzenlenen Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı'nda, iki ülke kültür bakanları tarafından "2019 Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı Niyet Bildirgesi" imzalanmıştı.
Bu çerçevede bu yıl içerisinde iki ülkede pek çok şehirde kültür, sanat ve turizm alanında çeşitli etkinlikler yapılacak.