'Suriye hükümetinin olası Türk müdahalesine karşı Kürt gruplarla temaslarını yeniden etkin hale getirdiğini' duyuran Mikdad, "Kürt gruplarla diyaloğun alternatifi yoktur" dedi.
Kürt gruplarla 'geçmiş tecrübelerin teşvik edici' olmadığını söyleyen Mikdad, ancak onlardan gelen 'Suriye'nin parçası olduklarına' dair açıklamalardan memnuniyet ifade etti.
'Kürtlerin Suriye devletine geri dönmeleri lehine şartların oluştuğunu' dile getiren Dışişleri Bakan Yardımcısı, şöyle devam etti:
Mikdad, diğer yandan 'yabancı güçlerin ülkeyi terk edeceğinden emin olduğu' mesajını verdi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın 14 Aralık'ta Erdoğan'la telefon görüşmesi sırasında dile getirdiği Suriye'den tamamen çekilme kararını 19 Aralık'ta kamuoyuna açıklamasından beri Suriye'de kartlar yeniden karılıyor.
Trump, bölgeyi Türkiye'ye devretme işareti verdiğinden, ilkin YPG'nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Suriye hükümetiyle temas çabasına girdi.
DSG'nin Menbiç davetine icabet eden Suriye hükümet güçleri kentin eteklerine ilerleyip ABD güçlerinin çekilmesi için bekleyişe geçti.
Ardından Rus diplomatlarla görüşmek üzere Moskova'ya giden Suriyeli Kürt heyetinden Badran Jia Kurd, Reuters'e "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la anlaşmaya varmaya yönelik yol haritasını Moskova'ya sunduk" diye konuştu.
Rusya'nın arabuluculuğunu istediklerini belirten Jia Kurd, "Nihai kararımız, Şam'la anlaşmaya varmaktır; ne pahasına olursa olsun, Amerikalılar itiraz etseler bile bu yönde çalışacağız" vurgusu yaptı.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.