Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan randevu isteyen ancak danışmanlarıyla görüşebilen DSG temsilcileri, sonrasında yaptıkları açıklamalarda 'doğrudan tehdit dili kullandı'.
Ahmed, Le Monde gazetesinde yer alan açıklamasında, "Muhataplarımıza ABD’nin Suriye’den çekilmesinin sonuçları konusundaki korkularımızı ilettik ve onlarla bunun IŞİD'e karşı mücadeledeki yıkıcı sonuçlarını incelemek istedik" ifadesini kullandı.
'ARTIK HAPİSHANELERİMİZİ KONTROL EDEMEYECEĞİZ'
Fransa'nın Suriye'de kalmasını istediklerini ancak ABD'nin çekilmesinin Fransa'nın da ayrılmasına yol açacağını bildiklerini belirten Ahmed, Türkiye'nin olası bir operasyonuna karşı destek isteyerek, şöyle devam etti: "Artık cezaevlerimizi kontrol edemeyeceğiz ve Fransa dahil Batı ülkeleri adına orada tuttuğumuz yüzlerce DEAŞ'lının kaçması gibi bir durumdan korkmak zorunda kalacağız. Müttefiklerimiz anlamalı ki çekilmelerinden dolayı topraklarımızı kaybedersek yabancı teröristleri beraberimizde götüremeyiz."
'IŞİD MİLİTANLARINI SERBEST BIRAKMAYI PLANLIYORLAR'
New York Times gazetesinin haberine göre, DSG'liler geçen çarşamba toplanarak, ellerinde tuttukları bin 100 IŞİD militanı ile onların 2 bin 80 yakınını serbest bırakmayı görüştü. YPG böyle bir görüşme olduğunu yalanlasa da IŞİD karşıtı koalisyondan yetkililer iddiayı doğruladı.
'SOMUT SONUÇ ELDE EDEMEDİLER'
AA'ya göre DSG'liler, bir yandan IŞİD mahkumlarını serbest bırakmayı gündemlerine alıp diğer yandan Avrupa'yı bunun ihtimali ile korkutarak koruyucu bulmaya çalışsa da "somut sonuç" elde edemedi. Aynı açıklamada Ahmed, "Onlar (Fransızlar) diplomatik düzeyde çaba göstereceklerini söylediler. Ancak somut bir şey yok" ifadesini kullandı.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.