Ankara-Konya seferini yapan yüksek hızlı tren, Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz istasyonunda kaza yaptı.
İki vagonun devrildiği kazaya dair açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, 3'ü makinist 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 47 kişinin de yaralandığını duyurdu.
Kaza sırasında trende bulunan yolcu sayısı 206 olarak açıklandı.
Ankara'daki yüksek hızlı tren kazasından ilk görüntülerhttps://t.co/bbTI2J82yP pic.twitter.com/te9RgLCyGl
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) December 13, 2018
KAZAYA DAİR YAPILAN AÇIKLAMALARA ÇOK SAYIDA DÜZELTME GELDİ
Öte yandan kazaya dair çok sayıda iddia ileri sürüldü.
Kazayı ilk olarak Anadolu Ajansı (AA) duyurdu. AA haberinde kazanın, yüksek hızlı trenin üst geçide çarpması sonucu meydana geldiği ifade edildi. NTV muhabiri Serkan Kaya ise yolcuların kendisine "Tren üst geçide çarpmadı. Üst geçit trenin üstüne düştü" dediğini aktardı.
İlerleyen saatlerde Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamada bu bilgiler kısmen yalanlandı. Valilik, kazanın yüksek hızlı trenin banliyö trenine çarpması sonucu meydana geldiğini ifade etti.
Valilik açıklamasında trenin üst geçidin ayağına çarptığı, üst geçidin bunun üzerine çöktüğü aktarıldı.
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI, ANKARA VALİLİĞİ'Nİ DÜZELTTİ
Bundan yarım saat sonra kazaya dair bir açıklama da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan geldi.
Ankara Valiliği'nin yüksek hızlı trenin banliyö trenine çarpması sonucu gerçekleştiği yönündeki açıklamasını düzelten bakanlık, kazanın yüksek hızlı trenin kontrol lokomotifine çarpmasıyla meydana geldiğini duyurdu. Bakanlık açıklamasında ayrıca "Lokomotifin orada olmaması gerekiyordu" dendi.
'UMUDUMUZ DAHA FAZLA ÖLÜ SAYISININ OLMAMASI'
Vali Vasip Şahin de YHT'nin kılavuz diye tabir edilen kontrol lokomotifiyle çarpıştığını kaydetti. Ekiplerin, kazanın meydana gelmesinin hemen ardından olay yerine geldiklerini belirten Şahin, ''Ekiplerimiz hemen buraya sevk edildi. Şu an 43 yaralı var ve 4 vatandaşımızı kaybettik. Ekiplerimiz hala kurtarma çalışmalarına devam ediyor. Umudumuz daha fazla ölü sayısının olmaması" ifadesini kullandı.
Ankara'da meydana gelen tren kazasına dair yapılan ilk açıklama ve düzeltmeler:
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) December 13, 2018
— AA: YHT, üst geçide çarptı
— Ankara Valiliği: YHT, üst geçide değil banliyö trenine çarptı
— Ulaştırma Bakanlığı: YHT, banliyö trenine değil kontrol lokomotifine çarptıhttps://t.co/bbTI2J82yP pic.twitter.com/lIt8Iu2quJ
"Ekiplerimizin çalışması neticelenince çok daha net ve kesin rakamı paylaşacağız" diyen Şahin, sözlerine şöyle devam etti:
— Şu anda 112, iftaiye, AFAD ekiplerimiz dört bir koldan süratle çalışıyorlar. Bulunan mevkide çalışmaların tek tek yürütülmesi gerektiği için arkadaşlar hassasiyet gösteriyorlar. Teknik incelme devam ediyor. Kazanın nedeni konusunda teknik inceleme yapıldıktan sonra arkadaşlarımız detaylı bilgiler verdiğinde sizlerle paylaşacağız.
SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kazayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Başsavcılık açıklamasında, olaya ilişkin üç savcının görevlendirildiği duyuruldu.
Bu kapsamda kazada kusuru olduğu gerekçesiyle üç Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) çalışanı gözaltına alındı.
Rescue workers search at the wreckage after a high speed train crash in Ankara, Turkey. Photo: Muhammet Bayram/DHA pic.twitter.com/GXhSuCYiMI
— DHA Images (@dhaimages) December 13, 2018
'BİR SÜREDİR TELSİZLE HABERLEŞİYORLARDI'
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, Habertürk'te bağlandığı canlı yayında, Ankara-Sincan hattında yaşanan sinyalizasyon sorunu nedeniyle makinistlerin bir süredir telsizle haberleştiğini söyledi.
'SIFIR RİSK VAR, BÖYLE BİR KAZA NASIL OLUR AKLIM ALMIYOR'
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Ilıcalı, Yüksek Hızlı Tren hattında alınan güvenlik önemleri ve teknik donanım dikkate alındığında böyle bir kazanın yaşanmasının imkansız olduğunu söyledi.
'DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEMİŞTİM'
Afet Uzmanı Kubilay Kaptan Ankara'daki Yüksek Hızlı Tren kazasını ilk duyduğu zaman dehşete düştüğünü belirterek, "Daha önce kılavuz trenle ana hat treninin çarpıştığını görmemiştim açıkçası" dedi.
Kaptan, şunları söyledi:
— Bu durum insanı ilk başta hem üzüyor hem de dehşete düşürüyor. Kılavuz tren ana hattaki trenin sefere çıkmasından önce hatta bir sorun var mı, bir problem var mı? ya da sinyalizasyon çalışmaları devam ediyorsa acaba bunlar doğru işliyor mu diye kontrol amacıyla çıkarılır ve işini tamamladıktan sonra merkez odasına yeşil işaretiyle onay verilir ve daha sonra asıl tren yola çıkar.
BTS Başkanı Bektaş: Tren hattında sinyal sistemi yoktu
— Asıl trenin o saatte normal seferini yaptığını düşünürseniz demek ki yerinde olmaması gereken şey kılavuz tren. Kılavuz trenin orda bulunurken bu hattaki asıl trenin yola çıkması anlaşılır gibi değil. Bunun da nedeni ancak şöyle olabilir ya sinyalizasyon kazası var ya da zaten sinyalizasyon çalışmaları devam ederken çok ender şekilde yapılır, telsizle bildirilir yol açık, yol kapalı diye. Sinyalizasyon zaten çalışmıyorken telsizle gerektiği kadar iletişim kurulamamış, ve her iki tren de birbirinden bağımsız, birbirinin haberi olmayacak şekilde yola çıkmış.
KILAVUZ VE BANLİYÖ TREN NEDİR, FARKLARI NELER?
Kılavuz tren ilave bir güvenlik tedbiri olarak, ilk ticari seferine başlamadan önce hat üzerinde yolcusuz olarak sefer yapan tren olarak tanımlanıyor. Kılavuz tren ile rayların durumu ve yolda herhangi bir şey olup olmadığı kontrol ediliyor. Banliyö tren ise ulusal demir yolu ve alt yapı ağına bağlı olan şehir merkezi ve şehirleşmiş bölgelerde yolcu taşımacılığı hizmeti sunan kamu tüzel kişileri ve şirketlerin verdiği hizmetlerdir.
Kılavuz tren tek lokomotiften oluşur ve vagonları bulunmaz. Yola çıkılıp çıkılmayacağının kontrolünü sağlar. Banliyö tren ise şehir ve şehir içi taşımacılığı yapan ve yolcuları ve vagonları bulunan trendir.
13 KİŞİ TABURCU EDİLDİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, saat 13:41'de yaptığı açıklamada kazada yaralanan 47 yolcudan 13'ünün taburcu edildiğini duyurdu. Koca, hızlı tren kazasının yaşandığı yerde herhangi bir yaralının kalmadığını bildirdi.