1998'de Atlantik Okyanusu'nu yüzerek geçmiş olan Lecomte, Pasifik'i yaklaşık 9 bin km yüzerek geçme rekoru kırma hedefini kasım sonunda hava koşullarının çok ağırlaşması nedeniyle bıraktı.
Yine de 5 Haziran'da Japonya'dan sulara açılmasından yaklaşık 6 ay sonra, pazartesi günü Hawaii'ye çıktı. Tabii kendisini destekleyen ve yolculuğunu belgeleyen 'Discoverer' isimli yatın biliminsanlarının da bulunduğu mürettebatı eşliğinde…
The man who swam from Japan to Hawaii says at times he saw a piece of plastic in the ocean every three minutes https://t.co/sxyrOxD2eo pic.twitter.com/tUawAKoMXE
— CNN International (@cnni) 12 Aralık 2018
San Francisco'ya ulaşma hedefinden vazgeçmeyen 51 yaşındaki yüzücü, CNN'e şunları söyledi:
"Bazen etrafımızda balinalarla yüzüyorduk, ardından bam, 10 dakika sonra suda yüzen kocaman bir plastik parçasıyla burun buruna geliyorduk. Bunların çoğu hepimizin evde kullandığı nesneler. Bunları deniz yaşamının içinde görmek çok rahatsızlık verici."
This swimmer is taking on an historic journey across the Pacific to raise awareness about ocean pollution — and he's encountering more plastic waste than he ever imagined #jointheswim (via @Seeker) pic.twitter.com/6rzt6Sv519
— NowThis (@nowthisnews) 7 Aralık 2018
Yolculuğu sırasında her üç dakikada bir plastik parçasına rastladığı zamanlar olduğunu aktaran Lecomte, kendisini destekleyen ekibin suya ağ attığı her sefer, yarım saat içinde 100 plastik parçasının ağda toplandığını kaydetti.
'HEMEN ŞİMDİ HAREKETE GEÇMELİYİZ'
Aynı zamanda bir danışmanlık şirketinin sürdürülebilirlik hizmetler bölümünde müdür yardımcılığı yapan Lecomte, "Okyanus tehlikede, bu gidişatı tersine çevirmek için şimdi hemen bir şeyler yapmazsak, birkaç yıl sonra kurtarılması çok daha zorlaşacak" uyarısı yaptı.
'HİÇ BİTMEYECEK BİR GÖREV'
Okyanustaki plastik kirliliğine dair biliçlendirmenin bitmeyen bir görev olduğunu belirten yüzücü, "İnsanlara alışkanlıklarını değiştirmek için esin kaynağı olma çabasına devam edeceğiz" diyerek şu çağrıda bulundu:
'ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİRMEMİZ LAZIM'
"Karada yaşama biçimimiz, geri dönüşüme gitmeyişimiz, tek seferlik plastik kullanımımız bu kirliliğe büyük katkı yapıyor. Bunu değiştirmemiz lazım."
ÖNEMLİ BİR ARAŞTIRMACI EKİBİ EŞLİK EDİYOR
NASA ve Woods Hole Oşinografi Kurumu dahil 12 bilimsel kurumdan araştırmacılar, Lecomte'nin yolculuğu boyunca incelemeler yapıp örnekler topladı. İncelemelerin özellikle odaklandığı 8 alan arasında plastik kirlilik ve Fukuşima felaketinden kalan radyasyon da vardı.