Ankete katılanların yüzde 28'i son bir yılda en az bir kez, yüzde 39'u son beş yılda en az bir kez Yahudi karşıtı tacize uğradığını söyledi.
Yüzde 3'ü son beş yılda, yüzde 2'si son bir yılda en az bir kez Yahudi oldukları için fiziksel saldırıya uğradıklarını kaydetti.
'YAHUDİLER FAZLA GÜÇLÜ' YORUMU
'YAHUDİLERİN ÇIKARLARI MİLLİ ÇIKARLARDAN FARKLI' GÖRÜŞÜ
Ülkede Yahudilerin çıkarlarının nüfusun geride kalanından farklı olduğuna dair yorumlar okuduklarını söyleyenlerin oranı yüzde 59'u, Yahudi karşıtlığının sebebinin Yahudiler olduğuna dair yorumlarla karşılaştıklarını söyleyenlerin oranı yüzde 72'yi buldu.
SALDIRGANLARIN BAŞINI 'AŞIRI GÖRÜŞLÜ MÜSLÜMANLAR' ÇEKİYOR
Yahudi karşıtı sözlü ya da fiziksel saldırıya uğradıklarını aktaranlardan yüzde 30'u, saldırganları, 'aşırı görüşlü Müslümanlar' diye tanımladı. Yüzde 21'i solcuların, yüzde 13'ü sağcıların saldırısına uğradıklarını ifade etti.
Katılımcıların yüzde 89'u, yaşadıkları ülkede son 5 yılda Yahudi karşıtlığının arttığına inandıklarını dile getirdi. Yüzde 88'i, internet ortamında son 5 yılda Yahudi karşıtlığının tırmadığı görüşünü beyan etti.
SALDIRI ENDİŞESİYLE YAŞAMAK
Antisemitik saldırıların kurbanı olma endişesi gitgide daha çok Avrupalı Yahudilerin üzerine çöküyor. Katılımcıların yüzde 47'si sözlü hakaret ya da tacize, yüzde 40'ı fiziksel saldırıya uğramaktan endişe ettiklerini belirtti.
YAHUDİ ETKİNLİKLERİNE KATILMAKTAN ÇEKİNİYORLAR
MAHALLELERİNDE GÜVENDE HİSSETMİYORLAR
Katılımcıların yüzde 38'i, yaşadıkları bölgeler veya oturdukları mahallede kendilerini güvende hissetmedikleri için belli yerlere gitmekten en azından ara sıra kaçınıyor.
Katılımcıların yüzde 49'u Yahudi olduklarını belli eden kippa, Davut Yıldızı ya da mezuza gibi simgeleri zaman zaman kullandıklarını söylerken, bunu yapmaktan ara sıra kaçındıklarını söyleyenlerin oranı yüzde 71'i buldu.