Türkiye'de, Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olarak göreve başladığı 2014 yılından beri Türk Ceza Kanunu'nda yer alan 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla her yıl binlerce kişinin yargılandığı belirtildi.
DW Türkçe'den Burcu Karakaş'ın haberine göre, İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Yaman Akdeniz, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra 'Cumhurbaşkanına hakaret' soruşturma ve davalarında ciddi artış yaşandığını söyledi.
Kanundaki 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasının geçmişi, 1993 yılına dayanıyor. Suç tanımının yeni olmadığını vurgulayan Prof. Akdeniz, "Fakat çok fazla kullanılan bir suç değildi. Esas artış 2014 yılında yani Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasından sonra yaşandı" dedi.
53 GAZETECİ HÜKÜMLÜ
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Örgütü'nün verilerine göre, bugüne kadar 53 gazeteci hakkında mahkûmiyet kararı verildi.
"İçtihada göre, devlet başkanını bile istisnai yasayla koruyamazsın" diyen Altıparmak, Türkiye'de mahkemelerin bu içtihadı dikkate almadığını ifade etti.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, 'Cumhurbaşkanına hakaret' diye bir suç tanımının olmaması gerektiğini, devlet görevlilerinin eleştiriye açık olması gerektiğini söyledi.
Gardner, "Avrupa'da benzer suç tanımları var ama hiçbir ülkede Türkiye'deki gibi kullanılmıyor. Burada absürt bir şekilde senede binlerce dava açılıyor" dedi.