‘G20'DEN DİŞE DOKUNUR BİR SONUÇ ORTAYA ÇIKMADI'
Faruk Loğoğlu'na göre, G20 zirvesinden ‘dişe dokunur' bir sonuç çıkmadı. G20'nin giderek etkili olma şansını yitiren bir grup halini almaya başladığını belirten Loğoğlu, tek somut gelişmenin Trump ile Şi arasındaki görüşme olduğunu ancak alınan kararın ticaret savaşını engelleyip engellemeyeceğinin de meçhul olduğunu vurguladı. Loğoğlu, G20'nin genel olarak uluslararası ticarete dair ‘yol haritası' çizmesine atıf yaparak yayınlanan ortak bildiride dünya ticaretine dair geleneksel olarak ileriye dönük temennilerin bile yer almamasına dikkat çekti:
‘BİRÇOK ÜLKE KAŞIKÇI MESELESİNİ GERİDE BIRAKMAYA NİYETLİ'
Zirvede Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulan Suudi Arabistan'ın veliaht prensi Muhammed bin Salman'ın katılımı dikkat çekerken, Loğoğlu ABD başta olmak üzere birçok ülkenin Kaşıkçı olayını geride bırakma arzusunun altını çizdi. Prensin Britanya ve Fransa liderleriyle görüşmelerine atıf yapan Loğoğlu'na göre, 2020'de zirvenin Riyad'da düzenlenmesi kararı da Suudi yönetimine ‘uzatılmış bir çiçek':
‘ANKARA KAŞIKÇI VAKASINDA TERAZİNİN KEFELERİNİN NEREDE OLDUĞUNU ARTIK GÖRMELİ'
Zirvede Ankara'nın beklentisinin uzun süredir gündemi meşgul eden Kaşıkçı meselesinin daha çok konuşulması olduğunu ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da daha sonra anlattığı üzere bunun gerçekleşmediğine vurgu yapan Loğoğlu, Türkiye'nin artık terazinin kefelerinin nerede olduğunu görmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Türkiye'nin davayı uluslararası adalete mal etme çabasının anlaşılır olduğunu ancak BMGK'nın bir özel görevlendirmesi olmadan bunun mümkün görünmediğini vurguladı:
‘KAŞIKÇI OLAYI BUMERANG OLUP TÜRKİYE'YE DÖNMESİN'
Ankara'nın Kaşıkçı vakasını uluslararasılaştırmakta zorlandığına da dikkat çeken Loğoğlu, olayın bumerang etkisiyle Türkiye'ye dönme riskinin de altını şu sözlerle çizdi:
‘AMERİKA BİLDİĞİNİ OKUMADA KARARLI'
Zirvede Erdoğan-Trump görüşmesi üzerinden Türk-Amerikan ilişkilerindeki sıkıntılı başlıklar da ele alınırken, Loğoğlu'na göre çizilen tablo ABD'nin kendi bildiği yolda ilerleyeceğine işaret ediyor. Son dönemde iki ülkenin gündemlerinin hiç değişmemesine vurgu yapan Loğoğlu, James Jeffrey'nin Suriye'de ‘bildiklerini okuyacaklarına işaret eden' son yaptığı açıklamaların da kendisini ‘hayal kırıklığına uğrattığını' belirtti. Loğoğlu, diğer andan İdlib üzerinde Rusya'nın rahatsızlıklarını beyan etmesine yol açan gelişmelere de dikkat çekti:
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.