Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Atatürk'e yönelik ağır hakaretleriyle tanınan Kadir Mısıroğlu'nu ziyaret edince tepkilerin odağı oldu. Erbaş'ın Mısıroğlu'nu Atatürk'ün ölüm yıl dönümünden bir gün önce ziyaret etmesi, CHP, MHP ve İYİ Parti tarafından eleştirilirken, iktidardan şu ana kadar bir açıklama yapılmadı.
RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına konuk olan Sosyoloji Profesörü Tayfun Atay, Diyanet İşleri Başkanı'nın Kadir Mısıroğlu ziyareti ve Türkçe ezan tartışmalarını değerlendirdi.
'BULUNDUĞU POZİSYONUNUN NE OLDUĞUNU BİLEN BİR İSMİN…'
"Diyanet İşleri Başkanı'nın böyle bir zamanlamayla gitmesi akla soru işareti getirecekti. Birazcık sağduyu sahibi olan, bulunduğu pozisyonun ne olduğunu bilen bir kurumun başındaki ismin bu zamanlamayla ziyaret yapmaması gerekirdi" diyerek sözlerine başlayan Prof. Atay, "İşin trajikomik bir yanı da var onu da söylemek gerekir. Bu davranış en ortalama deyişle amatörce bir davranış olarak değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.
'ALİ ERBAŞ MISIROĞLU'NUN KİTAPLARIYLA VE DÜŞÜNCELERİYLE BÜYÜMÜŞ Kİ BÖYLE ANLAMLI BİR DÖNEMDE ZİYARET EDİYOR'
Kadir Mısıroğlu'nun geçmişten beri Atatürk düşmanlığıyla bilindiğini hatırlatan Atay, "Ali Erbaş herhalde yetişme sürecinde Mısıroğlu'nun kitapları ve düşünceleriyle büyümüş ve beslenmiş bir karakter ki böylesine bir girişimde bulunuyor, hem de anlamlı bir dönemde bunu yapıyor" diye konuştu.
'MESAJ ETKİSİ YARATTI'
'İKTİDAR TOPLUMUN ATATÜRK HASSASİYETİNİ KENARA İTMİYOR, GÖZALTI VE TUTUKLAMALAR OLUYOR'
"Toplumda Atatürk'e yönelik bazı tutumlar olduğunu biliyoruz. Bu iktidardan alınan güçle bazıları kontrolsüz çıkışlar gerçekleştirebiliyor. Bütün bunlara rağmen son dönemde bu tür davranışlara müsamaha ile yaklaşılmıyor. İktidar partisi toplumun hassasiyetini kenara itmiyor ve gözaltı ve tutuklamalar oluyor."
'ATATÜRK'ÜN EZANI TÜRKÇELEŞTİRİRKEN DİNE ZARAR VERMEK GİBİ BİR DERDİ YOK'
Atay, Türkçe ezan tartışmasına ilişkin ise şu görüşleri savundu:
"Atatürk ezanı Türkçeleştirirken dine zarar vermek gibi bir derdi yok. Avrupa'da nasıl Hristiyanlık uluşallaştıysa buna benzer bir modeli Türkiye'de uygulamaya koyan kurucu kadro Türkçe ezan, Türkçe namaz derken aslında İslam dininin Türklük kimliğiyle daha bir buluşmasını amaçlamıştır."