‘İRAN PETROLÜNDEN VAZGEÇMEK O KADAR DA KOLAY DEĞİL'
Türkiye'nin bir ölçüde İran'ın enerji kaynaklarına bağlı olduğu, ayrıca Rusya ve Azerbaycan'ın yanı sıra petrol satın alabileceği alternatif ülkelere ihtiyacı olduğu için İran'la ilişkileri geliştirmeye devam edeceğine dikkat çeken İbragimov, şöyle konuştu:
"Enerji kaynaklarının fiyatını genel olarak onları satın alan ülke dikte eder. Şu anda İran piyasa fiyatı talep edemez, zira petrolünün dünyanın çoğu ülkesine satışı yasaklanmış durumda. Elbette ki kendisinin teklif edeceği fiyat üzerinden petrol satın almak Türkiye için karlı. Başka çıkar yolunun olmadığını çok iyi anlayan İran, böyle bir fiyatı kabul edecek."
‘ERDOĞAN ABD, İRAN VE SEÇMENLERİNİN ARASINDA SEÇİM YAPIYOR'
İbragimov, farklı bir gelişme durumundaysa ABD ile zaten karmaşık olan ilişkilerini daha da zorlaştırmamak için Türkiye'nin herkesin gözü önünde İran'la ilişkilerini kesebileceğini, ancak o tarihe kadarki 6 ay içinde İran-Türk ilişkilerinin, Amerikan yaptırımlarının dışında kalacak şekilde geliştirilmesine imkân tanıyacak bir tür ‘görünmez' mekanizma geliştirebileceğini söyledi.
Uzman görüşlerine bakılacak olursa Türkiye için en olası senaryonun, İran'la olan ekonomik ilişkilerin faydaları, seçmenlere bulunulan vaatler ve NATO'da ortağı olduğu ABD'ye karşı yükümlülükleri arasında denge kurmaya devam ederek, bir yandan da tüm risklerin dikkate alındığı bir yol geliştirmesi gibi görünüyor.