Türkiye Gençlik STK'ları Platformu (TGSP), 3 Kasım'da gerçekleşecek Türkiye Gençlik Zirvesi öncesinde basın toplantısı düzenledi. Üsküdar'daki TGSP binasındaki toplantıya katılan Bilal Erdoğan Türkiye Gençlik STK'ları Platformu'nun Türkiye'de toplum alanında platform düzeyinde çalışmalara örnek teşkil edecek bir yapı olduğunu vurguladı: "Gençlik alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerini artırmaları, birbirlerini daha iyi tanımaları ve bir irtibat halinde çalışabilmelerini planlamaya çalışıyoruz. Yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla beraber gayret ediyorum. Komisyonlardaki gayemiz de genç arkadaşların bizzat proje üretmeleri ve geldiğimiz noktada çok verimli sonuçlar elde ettiğimizi düşünüyoruz."
'GENÇLERİN YÜZDE 31'İ KENDİNİ MİLLİYETÇİ, YÜZDE 29'U ATATÜRKÇÜ, YÜZDE 16'SI MUHAFAZAKAR OLARAK TANIMLIYOR'
TGSP Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Özdinç ise saha çalışmasının tamamlandığı ve 3 Kasım'daki zirvede paylaşılacak olan araştırmadan notlar paylaştı. Araştırmayı Türkiye genelinde 8 bin genç ile 37 ilde yaptıklarını söyleyen Özdinç şu ifadeleri kullandı: "Gençlerin kendilerini nasıl tanımladıkları ile ilgili bir araştırma yaptık. Yüzde 31'inin milliyetçi olarak, yüzde 29'unun Atatürkçü olarak, yüzde 16'sının muhafazakar olarak tanımladığı bir gençlik profili çıktı karşımıza.
Gençlerin eğitim hayatı ve bilim okur-yazarlığı konusunda yabancı dil bildiğini iddia edenlerin oranı yüzde 44 oranında. Günlük hayatta ilgi duydukları alan sırasıyla, ekonomi, bilgi ve iletişim teknolojileri ve spor haberleri olduğunu tespit ettik. Bir başka konumuz, gençler ve iş hayatıydı. 15-30 yaş arasındaki gençlerin yüzde 32'sinin çalıştığını tespit ettik.
Gençler yüzde 40 civarında gelecekte kendi işlerini kurmak istediklerini ifade ettiler. Gençlerin yüzde 80'i sahip olduğu dini, milli ve manevi değerler ile gurur duyduğunu ifade ettiler. Mutluluk için gençlere göre en önemli şartların para, aile, çocuk ve saygınlık olduğunu ifade ettiler."
Gençlerin sosyal ve kültürel hayatı ile ilgili yapılan araştırmaya değinen Özdinç şöyle devam etti: "Burada yüzde 73'ü sosyal hayata katıldığını ifade etti. Gençlerin yüzde 77.3'ü kendilerini rahatça ifade ettiklerini ama yüzde 63'ü iş yerinde ifade ettiklerini ifade etti.
Bizce kötü bir sonuç olarak, gençler yüzde 40 civarında hiç sporla ilgilenmediklerini ifade ettiler. Kadınların yüzde 50'si hiç sporla ilgilenmiyor. Erkeklerin de yüzde 25'i ilgilenmediğini ifade etti.
'TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ 3 SORUNU: EKONOMİ, İŞSİZLİK, TERÖR'
Gençlerde sık sık sigara içenlerin oranı yüzde 31.3, ara sıra ile birlikte sigara içenlerin oranının yüzde 47-48 bandında olduğunu tespit ettik. Gençlerin yüzde 90'ı sosyal medyada olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirtiyor. Gençlerin yüzde 62'si 'Orta sınıf modern gençlik' olarak kendini tanımlıyor. Yüzde 37'si de 'Geleneksel gençlik' olarak kendini tanımlıyor. Daha detaylı çalışmamızı 3 Kasım'da paylaşıyor olacağız."