Dünya politikalarında en etkili ülkelerden birisi olan ABD'nin liderinin BM Genel Kurul toplantısı vesilesiyle verdiği mesajları ve söylemlerini uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. İlhan Uzgel ile konuştuk.
‘AMERİKA GÖÇMEN KARŞITLIĞINI BİRAZ KAŞIMAK İSTİYOR'
Prof. İlhan Uzgel'e göre, Trump'ın Amerika'yı öne çıkartan ve korumacılık yanlısı söylemleri yeni değil, başkan seçilme sürecinden bu yana gündemde tutuyor. Ancak bunu daha ziyade iç politikada ve göçmen karşıtlığını kaşımak için kullanageldiğine vurgu yapan Uzgel, ilk kez BM kürsüsünde dünyaya mesaj verirken küreselleşme doktrininin reddedildiği söyleminin kullanıldığına dikkat çekti:
‘ABD ÇEKİLİRSE DAHA SIKINTILI BİR DÜNYAYA DOĞRU GİDECEĞİZ'
Trump'ın söylemlerini irdelerken ABD'nin ‘küreselleşme karşıtı' tutumunun yapısal mı yolsa konjonktürel ve geçici mi olduğunun belirlenmesinin önem taşıdığını belirten Uzgel'e göre, ABD'nin küreselleşmeden çekilmesinin yansımaları tüm dünyayı derinden etkilemeye aday:
‘KÜRESELLEŞMEDEN TAM OLARAK ÇEKİLME MÜMKÜN DEĞİL'
Küreselleşmenin artık ABD'nin tam olarak çıkarına işlememesinin ve bunun Amerikan siyasetinde ‘telaşa yol açmasının' da Trump'ın söylemlerinde etkili olduğunu anlatan Prof. Uzgel'e göre, Amerika, hegemonyasını restore etmek için küreselleşmeden geçici olarak bir miktar çekiliyor olabilir:
‘ESAS MESELE ÇİN'İN YÜKSELİŞİ VE ABD'NİN BUNU BİR TÜRLÜ DURDURAMAMIŞ OLMASI'
Uzgel, ABD'nin asıl probleminin Çin'in yükselişi olduğunu da dile getirdi. Uzgel, Çin yükselirken eğer ABD müdahale etmezse bir on yıl sonra çok geç olabileceği görüşünde:
‘AMERİKA MÜTTEFİKLERİNİ HER ON YILDA BİR SIKIŞTIRIR'
ABD'nin her 10 yılda bir müttefiklerini sıkıştırdığına dikkat çeken Uzgel, ABD'nin Çin'in yükselişine küreselleşmeden çekilerek engel olmaya çalıştığını dile getirdi. Washington yönetiminin bunu yaparken yanlış bir yerden hareket ettiğini, özellikle Avrupa'yla ve Almanya ile birlikte hareket edilmemesinin seçildiğini söyleyen Uzgel'e göre, bu durum Amerikan sisteminin Avrupa'yı bir miktar Rusya'ya kaybetmesine yol açacak:
‘ERDOĞAN, ALMANYA İLE İLİŞKİLERİ DÜZELTMEK İÇİN CAN ATIYOR'
Uzgel'e göre Trump yönetiminin ABD'nin küresel rollerine dair tutumu Türkiye yönetimini de etkileyecek nitelikte. Ankara'nın sıkıntılı bir dönemin ardından yeniden Batı ile ilişkileri rayına oturtmaya çalıştığına dikkat çeken Uzgel, Batı sisteminden kopmak değil ama Doğu'yu koz olarak kullanmanın hedeflendiği görüşünü dile getirdi. Uzgel, Erdoğan hükümetinin özellikle de ekonomik kriz nedeniyle Almanya'yla ilişkileri düzeltmeye ve ortak hareket etmeye can attığını söyledi:
‘ANKARA'NIN TERCİHLERİ İÇİN İRAN ÖNEMLİ, TÜRKİYE AVRUPA'YA MUHTAÇ'
''Almanya ve Avrupa Birliği genel olarak Türkiye'yi tolere etmeli. Bütün bu otoriterleşme, insan hakları ihlalleri konusunda eleştiriler çok cılız kaldı. Normalde bir 10 yıl önce bu konudaki eleştiriler çok daha sert olabilirdi. Çok daha Türkiye'yi hizaya getirici bir nitelik taşıyor olabilirdi ama bundan kaçındılar ve yapmadılar. Kritik nokta İran ile ilgili gelişmelerde bellim olacak. Türkiye orada Avrupa ile ortak hareket etmeye çalışıyor, oradan bir güvence buldu. Amerika, ‘Ya bizimle hareket edeceksin ya da bizim karşımızda olacaksın' diyecek. İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, İran ile ayrı bir ödeme sistemi üzerinden ticaret yapma yolunu açıyorlar. Türkiye ona mı dahil olacak yoksa Amerika ile bir ara yol üzerinden mi anlaşacak? Avrupa, Türkiye'yi sıkıştırmıyor. Fakat Türkiye istediğinde de yardımcı olmuyorlar. Erdoğan yönetimi açısından Avrupa ile ilgili en önemli sorun bu. Bugün çok ciddi bir döviz ihtiyacı var. Avrupa bunu ben karşılamayacağım dedi. Dolayısıyla da ekonomik kriz ağırlaştığında gidebileceği başka bir yok. O da küresel finans ve onun başında da Amerika duruyor."