Bir kısmı deniz üzerinde, bir kısmı denizin içinde yer alan heykel, ülkedeki dini otoriteler tarafından hedef gösterildikten sonra mahkeme eserin "İslami birliğe, devletin huzuru ve çıkarına aykırı olduğuna" hükmetmişti.
Bunun üzerine iktidar, daha önce izin verilen heykeli "put" olarak tanımlayarak imhasına karar verdi. Yıkım işlemi, kazma, testere ve halatlarla gerçekleştirildi.
Guardian'ın haberine göre denizaltı heykel ve galerileriyle tanınan DeCaires Taylor'un projesi, Accor otel grubuna ait bir otelin önünde yer alıyordu ve temmuz ayında tamamlanmıştı.
Çelikten yapılma eser, deniz yaşamını yansıtmayı hedefliyordu. Heykelde yarısı Maldivli 30 insan figürüne yer veriliyordu.
Heykelin 9 aylık yapımı aşamasında zanaatkarların yanı sıra çok sayıda deniz mühendisi ve dalgıç da görev aldı.
TAYLOR: SANAT VE ÇEVRE İÇİN ACI BİR GÜN
Eserinin imha edilmesini değerlendiren DeCaires Taylor, "Şoke olduğunu ve çok üzüldüğünü" söyledi. DeCaires Taylor, "Coralarium, insanları doğayla birleştirmeyi ve deniz yaşamını zenginleştirmeyi hedefliyordu. Başka hiçbir amacı yoktu. Maldivler halen sıcak ve dostane halkıyla çok güzel bir yer ancak bugün sanat ve çevre için acı bir gün" yorumunda bulundu.
SEÇİM SÜRECİNDE GÜNDEM OLDU
Maldives Independent'a konuşan Salih, "Putların ne olduğuna dair bir tanıma ihtiyacımız var. Dini alimler ya da fetva konseyi bu konuda dikkatli olmalı ve nelerin put olarak tanımlanabileceğini belirlemeli. Sosyal medyadaki bazı insanlar eğer bunlar putsa mankenlerin de put olduğunu dahi söylüyor" dedi.
Heykelin yer aldığı otelin sahibi Accor otel grubu konuya dair henüz resmi bir açıklama yapmadı.