Sanadid Güçleri, El Nuhba ve Liwa Siwa el Rakka (Rakka Devrimcileri) yetkilileri ile yapılan görüşmede Suriye'nin kuzeyindeki bölgelerde Sünni Araplardan oluşan askeri bir gücün oluşumu gündeme geldi. Arap ülkeleri, YPG ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) yetkilileri ile de bir görüşme yaptı.
'GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR'
Arap devletlerden oluşan askeri bir gücün ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri çatısı altında Suriye'de konuşlanmasının gündemde olduğunu aktaran Barazi, görüşmelerin sürdüğünü ancak henüz kesinleşen bir şeyin olmadığını kaydetti.
Sputnik'e konuşan Suriye Kürt Demokrat Partisi Yöneticisi Gelo İso ise, Suudi Arabistan ve Arap ülkelerinin koalisyon çatısı altında Suriye'nin kuzeyine birçok kez geldiklerini aktararak, şöyle devam etti:
"Arap ülkeleri özellikle Rakka'nın yeniden inşası konusunda yardımcı olmak istiyorlar. ABD ve Avrupa ülkeleri Suriye'nin kuzeyini ziyaret ederlerken Arap ülkelerinin temsilcilerini de yanlarında getiriyorlar. ABD, Rakka'nın yeniden yapılanması için Arap ülkelerinin ekonomik yönden destek vermelerini istiyor."
'TÜRKİYE, İRAN VE RUSYA'NIN TEPKİSİNDEN KORKUYORLAR'
"ABD de Arap koalisyonun kurulmasını istiyor ancak Arap ülkeleri bu konuda geri adım atıyor. Kaygılı yaklaşıyor. Çünkü Türkiye, İran ve Rusya'nın tepkisinden korkuyorlar. Suriye'ye girmeleri halinde Türkiye ve Rusya'nın tepki vereceğini düşünüyorlar. Gelinen aşamada henüz net birşey yok. Suriye'ye nasıl gelecekleri henüz net değil. Arap ülkeleri şimdi sadece insani açıdan yardım yapmak istiyorlar. ABD, Arap devletlerini özellikle S. Arabistan, Katar ve BAE'yi Suriye'ye çekmek istiyor. Askeri olarak Suriye'de olmalarını ve onların Suriye'nin kuzeyini savunmalarını istiyor. ABD, Suriye'nin kuzeyini ya da Sünni Arap bölgelerini bu Arap ülkelerine vermek istiyor. Birinci gündem budur. Fakat bu Arap ülkeleri kaygılı yaklaşıyor. Çekinceleri var. Arap ülkeleri 'bunda tuzak olabilir' diye temkinli yaklaşıyor. Türkiye, İran ve Rusya nedeniyle gelmek istemiyorlar."
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.