ŞAHSİ TÜKETİM AMAÇLI GIDALAR
Rusya'ya gümrük vergisi ödemeden yurtdışından uçakla 50 bin euroya, tren ve otomobilleyse bin 500 euroya kadar her türlü gıda getirilebiliyor. 3 litreye kadar alkollü içecek ve 200'e kadar sigara da sorunsuz olarak sınırdan geçiyor.
OneTwoTrip Tatil Direktörü Aleksey Kiryanov, turistlerin yurtdışından peynir, jambon, salam gibi gıdaları getirip getiremeyecekleri sorusuna yanıt aradı.
Üzerinizde alkol, tütün, antika ve kültürel varlıklar varsa, genel olarak dikkatli olmalısınız" diye konuştu. Rus yetkili, turistlere sınırı geçerken sorunla karşılaşmamaları için mağazalardan aldıkları her şeyin fişini korumalarını tavsiye etti.
Rus turistlerin tatil için en çok tercih ettikleri ülkelerin arasında Türkiye bulunuyor. En fazla bin dolara kadar hediyelik eşya çıkarılmasına izim verilen Türkiye'den antika eşyalarının ve arkeolojik eserlerin çıkarılmasıysa yasak.
Kiryanov, "2015'te Kaliningrad'da yaşayan Sergey, deniz kıyısında koşuna giden bir taşı aldı. Havalimanında taşı gören gümrük memurları onu ekspertiz için müzeye gönderdi. Karar, taşın tarihi bir değerinin olabileceği yönündeydi" diye konuştu.
Türkiye'den halihazırda mercan, deniz kabukları, puro ve tütün çıkarılmasına izin verilmiyor.
Bu arada Mısır da mercan ve deniz kabuklarının çıkarılmasını engelliyor. Bu tür süs eşyaları eğer mağazadan alındıysa da, fişin korunması gerekiyor.
Tunus'taysa tarihi eserlerin ve antika eşyaların yanı sıra palmiye ağacı ve ürünleri, kına gibi şeylerin dışarıya çıkarılması yasak.
TAYLAND'DA BUDA HEYKELCİKLERİNİN ÜLKE DIŞINA ÇIKARILMASI YASAK
Tayland'da gümrükçüler, dini ibadet ve antika eşyalarının, (madalyon ve heykelciklerde bulunanlar hariç) Buda ve ilahların imgelerinin, eşyalarını, antik anıtların veya tarihi eserlerin unsurlarının çıkarılmasına izin vermiyor.
Sonuç olarak kızlar 1 gün gözaltında kaldı ve mahkeme gününe kadar 48 gün boyunca Tayland'ı terk edemedi, ayrıca her birine 20'şer bin bat (bin 300'er) dolar para cezası aldı.
Hindistan sınırından vahşi hayvan kürkü, sürüngen derisi gibi nesneleri çıkarmaya çalışanlar kesinlikle bir sorunla karşılaşacak. Aynı durum yaşları 100 yılı geçen antika eşyalar ve eski paralar için de geçerli.
Süs eşyaları içinse 2 bin rupi (yaklaşık 30 dolar) kısıtlaması mevcut. Turistlere ayrıca çıkarken üzerlerinde yerli para bırakmamaları şiddetle tavsiye ediliyor.
'KAZILARLA ARKEOLOGLAR UĞRAŞMALI'
Hem Yunanistan'da hem de Kıbrıs'ta, arkeolojik kazılardan elde edilen taşlar da dâhil olmak üzere tarihi eserler, üzerinde hassasiyet gösterilen bir konu. Uzmanlar, "Antik eserlerin kopyaları ile ilgili sorun çıkmamalı, ancak hediyelik eşya ve ikona satın aldığınızda fişleri her zaman saklayın" tavsiyesinde bulunuyor.
Sade deniz kabukları olsa da deniz kıyısında ya da dibinde bulunan nesnelerin çıkarılması yasak.
Kıbrıs'ta altın, platin ya da belli oranda gümüş, elmas, değerli ve yarı değerli taşları içeren eşyaların çıkarılması yasak.
İtalya'daysa yaşları 100'ü geçmiş olan eşyalar otomatik olarak antika kabul edildiği için bu tür eşyaların yurtdışına çıkarılması için Kültür Bakanlığı'ndan izin alınması gerekiyor.
‘KAÇAK MALLARI GETİRMEYİN, ÇIKARMAYIN'
Aleksey Kiryanov, Fransa'da kaçak malların ne getirilmesine ne de yurtdışına çıkarılmasına izin verildiğini belirtti. Kiryanov, "Fransa'nın gümrük yasalarına göre ülkeden kaçak malzemelerin çıkarılması ve oraya sokulması yasak. Özellikle de Fransız markaları ile üretilen sahte ürünler söz konusu. Bu tür malları alan kişilerin Fransa'nın sanayi ve teknolojik potansiyelini baltaladığı kabul ediliyor ve bu durumlar için para cezaları öngörülüyor.
Finlandiya'dan yaşı 50'yi geçmiş tarihi eserlerin ve sanat eserlerinin çıkarılması yasak, alkol ve tütün ürünleri içinse farklı bir kısıtlama var, bu ürünleri sadece 20 yaşını doldurmuş kişiler alabiliyor.
Hollanda'da marihuana yasal olmasına rağmen oradan çıkarılmaya çalışılmamalı, zira bunu yapmak yasak.
‘EN FAZLA 50 PURO'
Küba'daki gümrük mevzuatı oldukça katı. Sadece tarihi değeri olan eserler, kitaplar ve belgeler değil, aynı zamanda deniz kabukları, (siyah ve beyaz) mercanlar, değerli metaller, değerli ağaç türlerinin kabuğu ve odunları, egzotik kuş tüyleri de çıkarılamıyor.
Gümrük vergisi ödemek zorunda kalınmadan Küba'dan kişi başına en fazla 50 puro ve 2 litre rom çıkarılmasına izin veriliyor.
Dominik Cumhuriyeti'ndeki kısıtlamalarsa bazı orkide türlerini, palmiye ağacının içi, deniz dibinde bulunanlar da dâhil olmak üzere tarihi eserleri kapsıyor. Puro kısıtlaması ise aynı Küba'daki gibi uygulanıyor.
Seyşel Adaları'nda ise turistlerin deniz cevizi Lodoicea ya da coco de mer denilen cevizi yanlarında almamalarına dikkat ediliyor.