Gelişmeleri Ankara kulislerini yakından takip eden Hürriyet Daily News Gazetesi Yayın Yönetmeni ve yazarı Serkan Demirtaş ile konuştuk.
‘MENBİÇ İÇİN TÜRKİYE BİRAZ DAHA POZİTİF'
Serkan Demirtaş'a göre, Türkiye ABD ile Menbiç müzakerelerinde ‘yol haritası' çiziliyor. Ankara'ya gelen ABD heyetiyle müzakerelerin ardından Türkiye'den daha pozitifi açıklamalar geldiğini belirten Demirtaş, nihai anlaşma için 4 Haziran'daki Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesinin beklendiğini belirtti:
‘TÜRKİYE'DE HÜKÜMET DEĞİŞİRSE TABLO DEĞİŞEBİLİR, AMA ÖNCE 4 HAZİRAN'I GÖRMELİ'
Menbiç için önemli görüşmenin Pompeo ile Çavuşoğlu arasında 24 Haziran seçimlerinden 20 gün önce gerçekleştirileceğini, seçim sonucuna göre ise işlerin değişebileceğini söyleyen Demirtaş, "Eğer yönetim değişirse, Suriye politikasını ve ABD ile görüşmeleri başka bir noktaya taşıyacağını öngörebiliriz" dedi. ABD'de de Rex Tillerson'ın yerine Mike Pompeo'nun geçtiğini anımsatan Demirtaş, devlette devamlılığa atıf yaparken, Rusya ile ilişkilerin de aynı şekilde yürütdüğünü vurguladı:
‘ÇAVUŞOĞLU KONGRE'NİN F-35'LERDE SON SÖZÜ YÖNETİME BIRAKTIĞININ ALTINI ÇİZİYOR'
ABD'nin Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımı nedeniyle rahatsızlık duyduğunu, rahip Branson'un darbe davasında yargılanmasının da ilişkilerde bir başka sıkıntılı hususu oluşturduğunu anımsatan Demirtaş, ancak bunların F-35'lerin teslimatı konusunda bir sıkıntı yaratmayacağı görüşünde:
"Bence bir F-35 sıkıntısı yok. Çünkü F-35 meselesi bir sonuç. İki temel nokta koyabiliriz. Birincisi S-400 hava savunma sistemlerinin Rusya'dan satın alınıyor olması. İkincisi de ABD'li rahip Brunson'ın Türkiye'de tutuklu olması. Terör suçlaması yapılıyor ve 35 yıla yakın cezası isteniyor ve bir Amerikan din görevlisinin Türkiye'de böyle bir ceza ile karşılaşması ABD'de birçok kesimde büyük bir rahatsızlık yarattı. Türkiye üzerinde baskı kurulabilmesi için bu F-35'ler bir koz olarak kullanılıyor. Yönetimden bu konu ile ilgili en net açıklamayı ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptı, ‘F-35 ile ilgili sürecin olduğu gibi devam ettiğini' söyledi. Yönetimin F-35'ler ile ilgili Türkiye'ye teslimatı konusunda herhangi bir olumsuz görüşünü duymadım. 21 Haziran'da sembolik de olsa ilk F-35'in Türkiye'ye teslimatı töreni ABD'de gerçekleştirilecek. Yani yönetim kademesinde F-35 ile ilgili bir engelleyici tavrın şu anda oluştuğunu söylemek güç. Tabii ki Kongre yaptırım kararı alırsa bunu uygulanması konusunda da soru işaretleri var. Çünkü Çavuşoğlu'nun sözleriyle açıklayayım: ABD Kongresi'nin bazı yaptırım kararlarında son sözü yönetime bıraktığı ile ilgili bir bilgi var Ankara'nın elinde. Özellikle silah satışlarıyla ilgili konularda Kongre'nin son sözü yönetime bıraktığının altını çiziyor Çavuşoğlu."
‘ANA SIKINTI S-400 AMA BAŞKA SIKINTILAR DA ÇIKABİLİR'
Diğer yandan Demirtaş S-400 alımının ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtı bir pozisyonu da güçlendirdiğini söylerken, buna rağmen Patriot alımının da yeniden görüşülmesine atıf yaptı. Demirtaş'a göre, S-400 alımı devam ettikçe ABD ile ilişkilerde F-35 gibi başka sıkıntılar da ortaya çıkabilir:
‘TÜRKİYE HALA ESAD'LI SURİYE PERSPEKTİFİNİ KABUL ETMİYOR'
Serkan Demirtaş, son olarak Türkiye'de devam eden seçim sürecinde Ankara ile Şam arasındaki ilişkilerin normalleşmesini beklemenin yanıltıcı olacağı görüşünü dile getirdi: