Zirve katılımcılarından eski İtalya Eğitim Bakanı ve Compagnia di San Paolo şirketi başkanı Francesco Profumo, Rus doğalgazının Avrupa enerji pazarındaki rolüyle ilgili şu değerlendirmede bulundu:
- Muhtemelen Rus gazı gelecekte de Avrupa pazarındaki kilit önemindeki rolünü koruyacak. Rusya’nın doğalgaz pazarındaki rolünü güçlendirebilecek bazı mevcut projeleri sayabiliriz. Kuzey Akım doğalgaz boru hattı, 2012’den bu yana Rusya ve Almanya’yı Baltık Denizi üzerinden birbirine bağlıyor.
'KUZEY AKIM-2 AVRUPA'NIN RUSYA'YA ENERJİ BAĞIMLILIĞINI GÜÇLENDİRECEK'
Yapımı 2019’da bitmesi gereken Kuzey Akım-2 uluslararası arenada şiddetli tartışmalara neden oldu. Çünkü proje Avrupa’nın Rusya’ya enerji bağımlılığını daha fazla güçlendirecek. Güney Akımı’nın yerine gelen Türk Akımı da Ukrayna’yı pas geçerek Rusya’yı Türkiye’ye ve Avrupa’ya bağlayacak. Boru hattının uzunluğu 1090 km, kapasitesi de yıllık 31.5 milyar metreküp olacak. Türk Akımı ve yapımı devam eden Trans Adriyatik boru hattı, İtalya’ya yine Avrupa’nın güneyinin doğalgaz hub’ı haline gelmesine yardımcı olacak.
Bir başka proje Yamal SPG sıvılaştırılmış gaz fabrikası da kısmen çalışıyor. Üçüncü ve son üretim hattı 2019’da çalışmaya başlamalı. Terminalin kapasitesi, yıllık 16.5 milyon ton. Bu fabrikada üretilen sıvılaştırılmış gaz sadece Asya’ya değil, Avrupa pazarına da gidecek. One Belt One Road Initiative projesi kapsamında inşa edilen bu fabrikanın amacı sadece Rus gazının Asya ülkelerine ihracatında önemli stratejik rol oynamak değil, daha sonralar Avrupa’nın sıvılaştırılmış gaz pazarına da etki yapmaktır.
Küresel Enerji Ödülü (Global Energy Prize) zirvesi ilk kez 2012’de Rusya’da Küresel Enerji Birliği tarafından düzenlenmişti. İlk zirvenin organizasyonuna Gazprom ve Surgutneftegaz gibi şirketler destek olmuştu. Ödül, enerji kaynaklarının verimliliğinin artmasına, yeşil enerji kaynaklarının gelişimine ve yaşam kalitesinin iyileşmesine katkıda bulunan araştırma ve teknolojik projelere veriliyor.