Arakan eyaletindeki Inn Dinn köyünde 2 Eylül 2017'de gerçekleştiği öne sürülen bir olay hakkındaki araştırma, ilk kez diğer güvenlik güçlerinin askerlerin işlediği suçlarla ilgili anlatımlarına ve katliam sırasında çekilen fotoğrafları kanıt olarak içermesi açısından önemli.
Massacre in Myanmar: These 10 Rohingya men killed were fishermen, shopkeepers, high school students and an Islamic teacher. Here’s @Reuters on the sequence of events. https://t.co/47EJy0pSET @specialreports pic.twitter.com/sw8hHU5sIT
— Reuters Top News (@Reuters) 9 Şubat 2018
İki gazetecinin yakalanmasının ardından Myanmar ordusu konuyla ilgili kendi soruşturmasını yaptı. Soruşturmanın sonuçları gazetecilerin bulgularıyla eşleşti. Ancak ordu, sözkonusu 10 kişiyi 'Bangladeşli teröristler' diye tanımlayıp polis noktalarına düzenlenen saldırılar nedeniyle bu kişilerin bölgeden çıkarılamayarak infaz edildiklerini savundu. Gazeteciler ise bu 10 kişinin 'terör' faaliyetleriyle bağlantılı olduğuna ilişkin kanıt bulunmadığı görüşünde.
Reuters, araştırmayı yayımlayarak, iki gazetecinin kamu yararı için çalıştıklarını göstermeyi amaçladığını belirtti. Genel Yayın Yönetmeni Stephen J. Adler, araştırmayı yayımlama kararının gazeteciler ve yakınlarına danışılarak alındığını açıkladı.
This is the investigation @Reuters was reporting when two of its Myanmar correspondents were arrested in December: https://t.co/4aT4qTIWJg Read their profiles: https://t.co/CPkJcyuDKv pic.twitter.com/aXFLO5RGLx
— Reuters Top News (@Reuters) 8 Şubat 2018
12 Aralık'ta gözaltına alınan Myanmarlı gazeteciler Wa Lone ile Kyaw Soe Oo, 'Arakan eyaletine ve güvenlik güçlerine ilişkin önemli ve gizli hükümet belgelerini ellerinde bulundurmak, bu bilgileri yabancı basınla paylaşmak üzere yasadışı şekilde toplamaktan' tutuklandı.
So heartbreaking. Handcuffed and guarded, my Reuters colleagues Wa Lone and Kyaw Soe Oo enter a Myanmar court, where Kyaw Soe Oo steals kisses from his two-year-old daughter. They hoped for bail; the court denied it. Please read/share: https://t.co/ZjIkUEWgfj #FreeWaLoneKyawSoeOo pic.twitter.com/TW9QS8IdRw
— Andrew RC Marshall (@Journotopia) 1 Şubat 2018
Araştırmayı yayımlaması üzerine Reuters'a açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Zaw Htay "İnsan hakları ihlalleriyle ilgili suçlamaları inkar etmiyoruz" dedi. Suçlamaların doğruluğuna ilişkin kanıt bulunursa yasalar kapsamında gereğinin yapılacağını söyleyen sözcü, Arakan'daki askeri operasyonu, "Uluslararası toplum, ilk terör saldırısını kimin yaptığını anlamalı. Eğer böyle bir terör saldırısı, Avrupa ülkelerinde, ABD'de, Londra'da, New York'ta, Washington'da gerçekleşseydi, basın ne söylerdi'' diye savundu.
Arakan'daki askeri operasyon, 25 Ağustos'ta radikal İslamcı örgüt Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu'nun Arakan'daki polis noktalarına saldırı düzenlemesi ve en az 9 polisi öldürmesi üzerine başladı. Askeri misillemenin sivilleri de hedef almasıyla yüz binlerce Arakanlı Müslüman Bangladeş'e sığınmak zorunda kaldı.
Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'ı Arakan Müslümanlarına 'etnik temizlik yapmakla' suçladı.