Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Yusuf Halaçoğlu da, bu konuda parlamentoların aldığı kararların hiçbir hukuki hükmü olmadığını vurguladı. Halaçoğlu, Türkiye’nin de bu kararları kabul eden ülkelere karşı Meclis’inden farklı kararlar çıkarabileceğini kaydetti.
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Sputnik’e yaptığı değerlendirmede, Fransa Cumhurbaşkanı Emmauel Macron’un bu açıklamalarını kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi. “Sayın Macron bu tür tarihi olayları biraz da çarpıtarak iç siyasi malzeme konusu yapıyor, iç siyasete adeta oynuyor” diyen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
'BUNU KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR, SİYASETEN MALZEME YAPILMASI YANLIŞTIR'
'BİZ HAZIRIZ NEYSE ÇIKSIN ORTAYA'
Türkiye’nin 2005 yılında Ermenistan’a bütün ilgili arşivlerin akademik ve objektif araştırmaların yapılması için ortak tarih komisyonu kurulması önerisinde bulunduğunu hatırlatan TBMM Başkanvekili Aydın, Ermenistan tarafından halen bu öneriye bir olumlu yanıt gelmediğini belirtti. Aydın, “Bizim bu anlamda üçüncü taraflardan da bütün dost ve müttefiklerden de beklentimiz tek taraflı bir tutumu benimsemek yerine Türk ve Ermeni ulusları arasında diyaloğun kurulması ve bir uzlaşıya varılması konusunda gayret sarfetmeleri. Tüm tarihi kaynaklardan istifade ederek tarihçilerin oturup bir şekilde değerlendirme yapması” diye konuştu. Bu anlamda da Türkiye’nin tüm kayıtlarının açık olduğunu belirten Aydın, “Biz hazırız bu anlamda, neyse çıksın ortaya” dedi.
'AİHM KARARLARI VE SÖZLEŞME HÜKÜMLERİ VAR'
“AİHM bu konuda 2015 yılında İsviçre Hükümeti ile Türk vatandaşı Doğu Perinçek arasındaki davada çok önemli bir karar vermiştir. Mahkeme Doğu Perinçek’in 1915 olaylarını soykırım olarak tarif etmediği gerekçesiyle ceza alması nedeniyle İsviçre Hükümeti tarafından ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermiştir. Yani AHİM 2017 yılında da buna benzer bir karar vermiştir. Dolayısıyla AİHM’in bu kararları 1915 olaylarının tarihi ve hukuki olarak meşru bir tartışmanın konusu olduğunu göstermektedir ve bu anlamda da tarihin de hukuken de böyle bir soykırım olmadığına delalet teşkil etmektedir. Yine BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi var, bu sözleşmeye göre bir olayın veya eylemin soykırım olduğuna ancak yetkili bir ululsalararası mahkeme karar verebilmektedir. Soykırım suçunun tanımı, vasıfları ve şartları bu anlamda ortadadır."
'SİYASİLERİN VERMİŞ OLDUĞU BU KARARLAR HAKSIZ, HUKUSUZ, YERSİZ VE HADSİZDİR'
"Bütün bunlara baktığımızda tarihi, hukuki olan bir olay üzerinden iç politika adına çarpıtmak suretiyle siyasilerin vermiş olduğu bu kararlar haksızdır, hukuksuzdur, yersizdir ve hadsizdir aynı zamanda. Bunu kabul etmek, bunu doğru görmek mümkün değildir. Siyasetçilere düşen uzlaşı ortamını sağlamak, siyasetçilere düşen tarihin araştırması gereken konular üzerinde çarpıtma yapmak değildir. Hukuken farklı olan bir konuyu siyaseten başka bir tartışmanın içine çekmek olmayan bir şeyi var olarak göstermek doğru değildir, kabul etmiyoruz. “
'BU TÜR KARARLAR YOK HÜKMÜNDEDİR'
TBMM Başkanı Aydın, Fransa’nın bu kararları alması durumunda Türkiye’nin ne tür adımlar atabileceğine ilişkin sorular üzerine de, daha önce benzer kararların başka parlamentolarda görüşüldüğünü, konuşulduğunu söyledi. Bu kararların kabul edilmesinin mümkün olmadığını yineleyen Aydın, bu kararları Türkiye açısından bir bağlayıcılığı olmadığını ve olmayacağını vurguladı. Aydın, “Yük hükmünde bir karar olacaktır” dedi. Aydın, ‘soykırımın inkarını’ yasaklayan bir yasal düzenlemenin de AİHM kararlarına ve Sözleşme hükümlerine aykırı olacağını, AİHM kararlarının da iç hukuk normlarının üstünde olduğunu bildirdi. Aydın, şöyle devam etti:
'İNKAR YASAĞI ÖLÜ DOĞAR'
“Böyle bir şey hukuka da aykırı olur, böyle bir karar dayanıksız kalır. Dolayısıyla bizde de kabul görmez. AHİM’in açık kararları var, hani hukuk diyorlardı, hani demokrasi diyorlardı, AHİM diyorlardı. Sözüm ona demokratım diyen, hukuk devletiyim diyen ama kalkıp da hukuka aykırı, demokrasiye aykırı, AHİM’in ve BM Sözleşmesi’nin ilgili hükümlerini çiğneyerek ben yaptım oldu mantığı ile bu iş olmaz. Bu parlamentoların vereceği bir karar değil. Kesinlikle kabul edilmez, bu yasak ölü doğar. AİHM kararına açıkça aykırı.”
HALAÇOĞLU: TÜRKİYE’DE AYNISINI YAPABİLİR