Sovyetler Birliği’yle Pakistan arasındaki askeri işbirliği, İslamabad’ın havalimanlarını ABD’nin keşif uçaklarına açmış olması nedeniyle oldukça sınırlıydı. 1966 – 1971 dönemindeyse iki ülke arasındaki ticari ve kültürel ilişkiler önemli ölçüde büyüdü. O dönemde Rusya, Pakistan’a yüzlerce T-54/55 tankı ve çok sayıda RPG-7 roketatar tedarik etti.
1980’li yıllarda Afganistan Savaşı sırasında durma noktasında gelen ilişkiler, SSCB’nin dağılmasıyla yeniden canlandı. 1996-2004 döneminde Rusya, Pakistan’a yaklaşık 70 adet Mi-17 helikopteri sattı.
Daha önceki dönemlerde, Pakistan’ın en büyük jeopolitik rakibi olan Hindistan’ın bu konuda ısrarla karşı çıkmasına rağmen 2014’te Moskova ile İslamabad, aralarındaki askeri-teknik ilişkileri yeniledi.
ABD’NİN AMBARGOSU
Moskova ile İslamabad arasında yapılan askeri-teknik işbirliği görüşmelerinin zamanlaması bir tesadüf değil. Ocağın başlarında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Pakistan’ın Taliban hareketiyle ve Hakkani ağı ile mücadelede yeterli çaba göstermediği gerekçesiyle Washington’un İslamabad’a askeri sevkiyatları durdurma kararını açıklamıştı.
ABD’nin ambargosu Pakistan’ın savunma potansiyelini oldukça düşürebilir. Tankları ve jetleri büyük orada Çin’den, hafif silahları da Avrupa ülkelerinde satın alan İslamabad, Amerikan şirketler ise uzun yıllar boyunca Pakistan’ın saldırı helikopterlerine, zırhlı araçlara, topçu sistemlerine, nakliye uçaklarına ve tanksavar füzelere duyduğu ihtiyacı karşılıyordu. Bu nedenle Pakistan, tüm bu silahlarda kullanılan mühimmatların ve parçaların tükenmesiyle elinde kullanamayacağı ‘hurda demirle’ kalabilir.