Ana gündem maddesi Türkiye'nin Afrin'e yönelik Zeytin Dalı harekatı olan görüşmede, Çavuşoğlu'nun verdiği bilgiye göre Ankara'nın yıllardır talep ettiği 'güvenli bölgeye' Amerikan tarafı destek sundu. Buna göre Tillerson, tüm Suriye sınırını kapsayacak şekilde 30 kilometre derinliğinde güvenli hat oluşturma önerisinde bulundu. Tillerson'a "Taciz olursa müdahale ederiz" dediğini belirten Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşının "Türkiye ile karşı karşıya kalmak istemeyiz" karşılığını verdiğini aktardı. ''ABD, YPG'ye verilen desteği sonlandırmalı'' vurgusunu yaptı.
'SİZİN GÜVENLİK KAYGINIZI KARŞILAMAK İÇİN'
NTV Ankara Haber Müdürü Uğur Şefkat'in aktardığına göre, Tillerson, görüşmede, "Aslında bizim aklımızda 10 kilometrelik bir derinlik vardı. Ancak öyle görünüyor ki güvenlik kaygılarınızın giderilmesi için bunun 30 kilometre olması gerekiyor" dedi. Tillerson şöyle devam etti: "Esasen bu derinliği 30 kilometre olarak öngörüyoruz. Ancak bu sizin güvenlik kaygılarınızı karşılıyor. Baştan sona güvenli hat olsun, terör saldırıları size gelmesin. Güvenli hatla kastettiğimiz bu." Öneri üzerine Çavuşoğlu, teknik heyetlerin değerlendirmesinin ardından sonuçlandırılabileceğini söyledi.
NTV'nin aktardığına göre, Tillerson görüşme sırasında birkaç kez "Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz" ifadesini kullandı. Çavuşoğlu da "Bizim de böyle bir niyetimiz yok, ancak Türkiye'ye yönelik tehditler devam ettiği sürece Türkiye mutlaka müdahale etmek zorunda kalıyor. Bize göre tehdit nereden gelirse gelsin, ister Fırat'ın doğusundan ister batısından, buna müdahale yapmak zorundayız" dedi.
'GÜVEN BUNALIMI GİDERİLMELİ'
Görüşmede ABD ile Türkiye arasında son dönemde yaşanan gerilim ve güven bunalımı da ele alındı. Çavuşoğlu, mevkidaşına şunları aktardı: "Şu andaki en büyük sorun, güven bunalımı. Bize karşı birçok söz verildi. Sizden önceki yönetimin verdiği bu sözlerin birçoğu da tutulmadı. O sözleri veren askerler görevlerinin başında durmaya devam ediyor. Şu ana kadar somut adımlar atacağınız sözünü vermenize rağmen somut adımlar atılmadı. Bu güvensizliği gidermemiz lazım. Bizim rahatsız olduğumuz durumlar ortadan kaldırılmalı. Aksi takdirde bu ilişkileri kaybederiz. Senin ve benim görevim bu ilişkileri düzeltmek."
'MENBIÇ'E MÜDAHALE ETMEK ZORUNDA KALABALİRİZ' UYARISI
Tillerson'a Menbiç için "Oradan da tehdit geliyor, atışlar yapılıyor. Oraya da müdahale etmek zorunda kalabiliriz" uyarısında bulunan Çavuşoğlu, diğer taleplerini şöyle sıraladı:
"YPG'ye verilen destek bitirilmeli. Suriye'nin geleceği için birlikte adım atılmalı. PKK ile mücadele konusunda Türkiye'ye somut destek verilmeli.''
'SİLAHLI GRUPLAR BİTİRİLMELİ'
''Suriye'de silahlı gruplar olmamalı. Bu durum devam ederse kim gelirse gelsin bu gruplarla uğraşmak zorunda kalacak."
'İŞİN CİDDİYETİNİ ANLADILAR'
Çavuşoğlu görüşmeye ilişkin şu izlenimi de aktardı: "Türkiye'nin attığı kararlı adımlardan sonra işin ciddiyetini anladılar. Türkiye ile ABD ilişkilerinin kopma noktasına geldiğini fark ettiler. ABD'nin artık bunun giderilmesi için bir adım atma iradesinde olduğunu ifade etti."