Kalın, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin, BBC World'ün sorularını yanıtladı.
'BİZ ONLARI DEFALARCA UYARDIK'
'KÜRTLERE KARŞI BİR OPERASYON DEĞİL'
Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonunda 2 bin kilometrekarelik alanı IŞİD'den temizlediğini söyleyen Kalın, şöyle konuştu:
'PKK ŞEMSİYESİ ALTINDALAR'
"Bir terör örgütünün diğer bir terör örgütüyle yenilgiye uğratılamayacağını" söyleyen Kalın, şunları söyledi:
'WASHINGTON'A ÇAĞRIMIZ YPG'YE DESTEĞİ KESSİNLER'
Kalın, YPG'nin Suriye sınırında devlete benzer bir yapı oluşturmasına müsamaha gösterilmeyeceğini söyleyerek, "Silahları, cephaneleri, eğitimleri, destekleri ABD ordusundan aldılar. Bu noktada bir kez daha Washington yönetimine çağrı yapıyoruz. Bize daha önceden de söz verdikleri gibi PYD/YPG'ye destek vermeyi kessinler. Çünkü bize hep DEAŞ ile savaş sona erdiğinde, Suriye DEAŞ'tan temizlendiğinde PYD/YPG'yi desteklemek için bir neden kalmayacağını söylüyorlardı. ABD Başkanı Trump bu sözü Cumhurbaşkanımıza 24 Kasım'da yaptıkları telefon görüşmesinde vermişti. Üzerinden neredeyse iki ay geçti. Ama hala PYD/YPG'ye destek vermeyi sürdürüyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
'PKK ONLARA SALDIRMIYOR, BİZE SALDIRIYOR'
Harekattan önce Türkiye'nin müttefiklerini planları hakkında bilgilendirdiğini aktaran Kalın, değerlendirmelerine şöyle devam etti:
'BELKİ ASKERLERİMİZE SALDIRACAKLAR, BELKİ ÖSO'YA'
Kalın, "Belki askerlerimize saldıracaklar, belki ÖSO'ya. Ne olacak bilmiyoruz. Daha çok yeni bir bilgi bu. Ama önemli olan nokta şu, YPG de olsa DEAŞ da olsa Afrin'den ülkemize, sınırımıza, kentlerimize, milletimize yönelen bir terör tehdidi var. Bunu defalarca gündeme getirdik. Ama kimse kılını kıpırdatmadı. Dolayısıyla sınırlarımızı korumak bizim vatandaşlarımıza karşı bir sorumluluğumuzdur" diye konuştu.
'SURİYE'NİN TOPRAĞINDA GÖZÜMÜZ OLSAYDI…'
ABD Savunma Bakanı Mattis'in "Bir yol bulacağız," açıklamalarına da değinen Kalın, şunları kaydetti:
Türkiye'nin Suriye'yi işgal değil, bir terör tehdidini bertaraf ettiğini anlatan Kalın, "Suriye toprağında kesinlikle gözümüz yok. Eğer böyle bir niyetimiz olsaydı o zaman Cerablus, El Bab ve diğer noktalarda kalırdık. Böyle bir niyetimiz yok. Hiçbir komşu ülkenin bir başka ülke tarafından işgal edildiğini görmek istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
RUSYA İLE YAKIN İŞBİRLİĞİ
Uluslararası koalisyonla olduğu gibi Rusya ile de yakın işbirliği içerisinde bulunduklarını kaydeden Kalın, şöyle konuştu:
'NEDEN HALA MENBİÇ'TELER?'
Fırat Kalkanı Operasyonu'nun az sivil kaybına karşın çok sayıda IŞİD mensubu teröristin tasfiyesiyle sonuçlandığını söyleyen Kalın, "Bu alanları Suriye halkına geri verdik. Afrin'de de aynı durum söz konusu olacak. Afrin halkının Afrin'i yönettiğini görmek istiyoruz" dedi.
ABD'nin Türkiye'ye 'IŞİD'e karşı operasyon bittiğinde Menbiç'te kalmayacağını' söylediğini aktaran Kalın, açıklamalarına şöyle devam etti:
MİLLETİMİZ 'NATO NEREDE?' DİYE SORUYOR
Türkiye'de vatandaşların NATO'nun Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarına yeterli ilgiyi göstermediğini düşündüğüne işaret eden Kalın, "Suriye savaşı yedinci yılına girdi. Çok kayıp verdik sınırımızda. DEAŞ'a, PKK'ya, birçok terör örgütüne karşı mücadele verdik. NATO'dan çok az destek gördük. Milletimiz 'NATO nerede?' diye soruyor. Ama tabii bu biz NATO'dan uzaklaşıyoruz ya da NATO bizden uzaklaşıyor anlamına gelmiyor" diye konuştu.
Kalın, Afrin operasyonunun gerek Cenevre gerekse Soçi'deki görüşmelere olumlu katkı yapacağını düşündüklerini belirterek, "Çünkü bunun sonucunda Suriye halkını kimin temsil ettiği konusunda bir açıklık getirilmiş olacak. Bu görüşmelere YPG'nin katılmasına kesinlikle karşı çıkıyoruz. Çünkü bir terör şebekesi bu ve Suriye halkının temsil edileceği bir masada oturamazlar" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.