Fransa'nın düzenlediği ve 30 ülkenin katıldığı 'Kimyasal Silah Kullanımının Cezasız Kalmaması İçin Uluslararası Ortaklık' konulu dışişleri bakanları konferansında Çavuşoğlu ile Tillerson biraraya geldi.
Görüşmede gündem beklenildiği gibi Afrin'de yürütülen Zeytin Dalı harekatı oldu.
'BİRLİKTE ÇALIŞARAK'
Yaptığı son açıklamada harekattan endişe duyduklarını söyleyen Tillerson, "Türkiye'nin güvenlikle ilgili meşru kaygılarını ele almak için birlikte çalışarak ne yapabileceğimizi görmeyi amaçlıyoruz" demişti.
'İSTİKRAR VE SİYASİ ÇÖZÜM'
Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian'ın evsahipliğindeki konferans, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Suriye gündemli acil oturumunun ertesine denk geldi.
Suriye'deki sıcak gündem nedeniyle konferansın yanısıra ikili görüşmeler de yapıldı.
Reuters'e konuşan Batılı ve Arap diplomatlara göre Tillerson da ABD'nin 'Suriye'nin istikrara kavuşturulması ve siyasi çözüm için baskı yapılmasına' dair yeni stratejisini Avrupalı ve Ortadoğulu müttefiklerine sundu.
ABD STRATEJİSİYLE İLGİLİ İSTİŞARELER TÜRKİYE'SİZ Mİ?
İlkin kimyasal saldırıların sorumlularının hedef alınmasını konu alan bir toplantıya katılan ABD Dışişleri Bakanı, ardından İngiltere, Fransa, Almanya, Ürdün ve Suudi Arabistan'dan muhatapları ile Suriye stratejisi hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Öncesinde Ortadoğulu bir diplomat ''Tillerson bize bir strateji kağıdı sunacak, o zaman daha fazlasını öğreneceğiz'' dedi. Reuters'e konuşan diplomatik kaynaklara göre Çavuşoğlu'nun ABD'nin Suriye stratejsiyle ilgili istişarelere katılması beklenmiyordu.
Tilerson, geçen hafta Stanford Üniversitesi'nin Hoover Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, ABD'nin yeni Suriye stratejisi hakkında bilgi vermişti. Obama yönetiminin Irak'taki 'hatasını' Suriye'de tekrarlamayacaklarını, yakın gelecekte Suriye'de kalacak Amerikan askeri varlığının ucu açık olduğunu duyuran Tillerson, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevi bırakması için diplomatik çabaları sürdüreceklerini, ama bu konuda 'sabırlı' olunması gerektiğini söylemişti. Rusya ve İran'ın desteğinin Suriye liderini güçlendirdiğini, bu nedenle Esad'ın derhal görevi bırakmasının beklenmemesi gerektiğini belirtirken "ABD'nin Suriye politikasının kilit hedefi İran'ın etkinliğini azaltmaktır" demişti.
FRANSA'NIN HEDEFİ ESAD
Fransa da kasım ayında BMGK'de Esad hükümetine yönelik kimyasal silah kullanımı iddialarının araştırılmasını Rusya'nın veto etmesinin ardından 30 ülkeyi Paris'te toplantıya çağırmıştı. Fransa bugün 'Suriye'nin kimyasal silah programına yardım ettikleri' iddiasıyla Lübnan, Çin ve Fransa'dan 25 kişi ve kuruma yaptırım kararı açıkladı.