Yapay zeka çiplerinde geldiğimiz son nokta

Yapay Zeka Günlüğü’nde Serhat Ayan’ın konuğu olan akademisyen Tolga Seçilmiş, yapay zeka çiplerinin önemine vurgu yaptı.
Sitede oku
Rekabetin bundan sonra yapay zeka üzerinden devam edeceğini söyleyen Tolga Seçilmiş, şöyle konuştu:
“Bütün temel yapay zeka çipleri aslında çok ciddi bir rol oynuyor. Yapay zekayı bugüne kadar resimler çizdirmek ve şiirler yazdırmak için kullandık. Aslında yapay zekayı profesyonel olarak kullandığınızda aslında çok pahalı bir teknoloji. Arka planda da çok ciddi bir enerji kullanımı söz konusu. Burada hız ve kullanıcı deneyimi de etken. Buluta gidip gelmeden birçok şeyi yapabilmemizi yapay zeka çipleri sağlıyor. Bu çipler jeopolitik olarak da hayatımızda rol oynuyor. Şu anda Çin artan bir şekilde buraya yatırım yapıyor. Fakat üretim tamamen Tayvan’da tekelleşmiş durumda. Parayla değil insanla olacak bir iş. Bunun için nesilleri yetiştirmeniz gerekiyor. İlk önce de o insanları yetiştirecek insanları yetiştirmemiz gerekiyor.”
Yapay zekayı şu anda en verimli kullanan grubun öğrenciler olduğunu ifade eden Seçilmiş, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Yapay zeka bizimle buluştu ama bizim şu an konuşmamız gereken, 'Bir firma bunu mevcut işini daha verimli hale getirmek için nasıl kullandı' diye sormak. Veriler ortaya koyabilecek, modeller geliştirecek ve verimliliği artıracak uygulamalara ihtiyacımız var. Bu konuyla ilgili yetişmiş kadrolara ihtiyacımız var. Baktığımız zaman yapay zekayı verimli kullanan bir tane grup görüyorum o da öğrenciler. Öğrenciler normalde yaptığı çalışmanın neredeyse yüzde 80’ini yapay zekaya yaptırabiliyor. Bunu bir adım öteye götürebilen taraf olmak için biraz daha stratejik olarak yaklaşmamız lazım.”

Yorum yaz